Najnovije vesti

MAJA GOJKOVIĆ: Država treba da pooštri uslove kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže
Ilustracija, Foto: Stefan Kojić

rasprava u skupštini

MAJA GOJKOVIĆ: Država treba da pooštri uslove kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže

Politika

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da patenti ne pripadaju samo naučniku koji ga je patentirao, već i naučnom institutu gde radi i državi, jer mu oni omogućavaju da te patente otkrije.

Gojković je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o patentima u Skupštini, navela da patent "nije samo intelektualna svojina, već nešto što je pronađeno u okviru radnog mesta i profesije".  

Ilustracija
Ilustracijafoto: Stefan Kojić

"Ne smemo da zaboravimo da država, da naučni instituti daju mogućnosti da u okviru radnog mesta naučnici otkrivaju patente", rekla je Gojković odgovarajući poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerici Radeti koja je navela da zakon na patent gleda "kao na izvor prihoda" za poslodavca, a ne kao na intelektualnu svojinu. Gojković je upitala "šta bi naučnik kod kuće mogao da uradi, a šta može da uradi u Vinči koja mu daje sve mogućnosti za rad". Prema njenim rečima, naučnici u Vinči "rade za platu, nisu volonteri". "I onda patentiraju nešto što je njihovo, a Vinča koja im je pružila sve treba da ostane bez ičega. Patent ne pripada samo onome ko ga je patentirao, već i naučnoj ustanovi iz koje je izašao. Mi im dajemo mogućnost da otkrivaju patente, zato i država ima pravo na taj deo i naučni institut", rekla je Gojković. Gojković je navela i da država treba da "pooštri uslove" kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže, te da im Srbija pruža školovanje, a da "oni posle odu".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Koliko Srbija ulaže u zdravstvene radnike, obrazovanje naučnika, koji, eto, posle odu. Naravno da odu jer tamo imaju veću platu, ali imaju i veće troškove.

Moramo da razmislimo o tome kako država treba da se zaštiti, jer je ona uložila u te ljude", navela je Gojković i dodala da o takvim stvarima "svi govore pod kočnicom".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...