MERKEL I BRNABIĆ NAKON SASTANKA: Kosovo je jedina tačka neslaganja, ali je važno da razgovaramo! Nemačka kancelarka pohvalila volju Srbije za napretkom (VIDEO)
Foto: Printscreen/RTS

unapređenje odnosa

MERKEL I BRNABIĆ NAKON SASTANKA: Kosovo je jedina tačka neslaganja, ali je važno da razgovaramo! Nemačka kancelarka pohvalila volju Srbije za napretkom (VIDEO)

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas, u okviru dvodnevne posete Berlinu, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a sada se na konferenciji za novinare obratile su se javnosti.

- Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji - rekla je Merkel i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar signal mladim ljudima.

To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

- Vidim volju da se stvari unaprede i to je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja ka EU - rekla je Merkel i istakla da je Srbija dosta napredovala i da je puno urađeno kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje.

- Prevashodni cilj posete je da odnosi sa Nemačkom budu što bolji i da se razvijaju u budućnosti. Nama neizmerno znači partnerstvo i podrška Nemačke, u svim oblastima - kazala je Brnabić nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom.

foto: Pritnscreen/RTS

Najvažnija tema bila je ekonomija, ali i evropski put Srbije, kazala je premijerka Srbije, ali se govorilo i o regionalnoj saradnji i stabilnosti zapadnog Balkana.

- Razgovarali smo i o KiM, gde se trenutno nalazimo i šta možemo da očekujemo u mogućnosti. Pitanje KiM je svakako jedina tačka neslaganja i nerazumevanja, ali nama je Nemačka jedan od najvažnijih partnera i koliko god se ne slagali po nekim pitanjima, najvažnije je da Nemačkom razgovaramo, da čujemo mišljenje i savet, da predstavimo našu poziciju i vidimo da li zajedno možemo da približimo stavove i dođemo do dugoročnog održivog rešenja - rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je istakla da bez takvog rešenja i istorijskog pomirenja Srba i Albanca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

Brnabić je ukazala da je, pre svega, važno zbog mladih, te poručila da na tome treba svi zajedno da rade, iz podršku Nemačeke, EU i drugih međunarodnih partnera.

- Znam da možemo da izgradimo lepši, bolji i prosperitetniji Balkan za sve - rekla je Brnabić.

foto: Pritnscreen/RTS

Imamo 400 nemačkih kompanija u Srbiji, koji su dobri poslodavci za 60.000 ljudi, naznačila je Brnabić.

foto: Pritnscreen/RTS

- Nemačke kompanije sa sobom donose znanje, nove tehnologije, radne etike, a sve to menja naše društvo. Želeli smo da ovom posetom pokrenemo i novi talas investicija iz Nemačke.

Angela Merkel upitana je da li će Nemačka biti direktno uključena u rešavanje kosovskog pitanja:

- Što se tiče slanja izaslanika ne mogu vam reći ništa, ali možemo reći da mi i Francuska radimo na rešavanju problema trgovine na KiM, jer takse predstavljaju veliku prepreku i otežavajuću okolnost - kazala je Merkel.

Nema rokova za rešavanje kosovskog problema, dodala je, i kazala da je parola "što pre - to bolje".

- Nekad je potrebno malo više vremena, ne postoji ograničenje i limit.

Merkelova je kazala i da ne bi licitirala sa datumom pristupa Srbije EU i 2025. godinom, i da će se to desiti kada Srbija ispuni sve potrebno, a da nije bitan datum.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track