Najnovije vesti

JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK NIKADA NIJE BIO AŽURNIJI Ružić: Regularnost ishoda izbora je zagarantovana
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

elektronsko ažuriranje podataka

JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK NIKADA NIJE BIO AŽURNIJI Ružić: Regularnost ishoda izbora je zagarantovana

Politika

Jedinstveni birački spisak (JBS) nikada nije bio ažurniji, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i istakao da je to postignuto uvezivanjem matičnih knjiga venčanih i umrlih sa JBS što je, kako kaže, olakšalo i ubrzalo rad službenika na jedinstvenom biračkom spisku.

 

Ružić je naglasio da ni u ranijem periodu bilo kakva neažurnost ili greška u jedinstvenom biračkom spisku nije uticala na regularnost ishoda izbora, iako se u javnosti ta evidencija često pominje u negativnom kontekstu, u odnosu na tačnost i ažurnost podataka.

 

- Naša želja i obaveza je da to demistifikujemo i zato Ministarstvo nastavlja aktivnosti na polju jačanja poverenja građana. Težimo da se približimo idealu i da jedinstveni birački spisak bude stoprocentno ažuran i tačan, rekao je Ružić otvarajući obuku za referente u JBS-u koja je održana u Klubu poslanika.

 

Kako je naveo, cilj je da se dostigne nivo koji će biti kredibilan i zadovoljavajući i da se u tom procesu koristi digitalizacija ne samo kao tehničko-tehnološki, već i kao društveni proces.

 

foto: Zorana Jevtić

Ružić je podsetio da je koncept vođenja JBS, kao jedinstvene elektronske evidencije građana Srbije, koji imaju biračko pravo, uspostavljen je 2012. godine, a da je u prethodnom periodu jedinstveni birački spisak povezan sa matičnom knjigom umrlih i venčanih.

 

- To je omogućeno jer se sada sve matične knjige vode centralizovano u elektronskom obliku - u Registru matičnih knjiga, istakao je ministar.

 

Govoreći o aktivnostima ministarstva u cilju dostizanja što većeg stepena tačnosti i ažurnosti JBS, Ružić je ukazao da je, pored informacija na sajtu Ministarstva, uspostavljena i posebna stranica na kojoj će biti dostupne sve informacije u vezi sa vođenjem JBS.

 

Kako je rekao, sve aktivnosti koje sprovodi Vlada Srbije prepoznali su predstavnici Kancelarije za demokratske insitucije i ljudska prava i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju koji podržavaju Srbiju na reformskim procesima na putu pridruživanja EU i uvođenju novih standarda.

 

 

- Naša saradnja rezultirala je aktivnom ulogom našeg ministarstva u realizaciji preporuka OEBS u pravcu jačanja demokratskih kapaciteta i unapređenja JBS. Nastavićemo naše reformske aktivnosti i biti na raspolaganju svim jedinicama lokalne samouprave da pružimo pravnu ili tehničku podršku u oblasti jedinstvenog biračkog spiska, naglasio je Ružić.

 

Zahvalio je referentima na odzivu na obuci čiji je cilj dodatna edukacija službenika u JBS.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...