Najnovije vesti

DESETINE POZIVA SPECIJALNOG SUDA POSLATO BIVŠIM PRIPADNICIMA OVK: Evo kada će biti podignute prve optužnice
Foto: Profimedia

do sad ispitano tridesetak osoba

DESETINE POZIVA SPECIJALNOG SUDA POSLATO BIVŠIM PRIPADNICIMA OVK: Evo kada će biti podignute prve optužnice

Politika

Desetine poziva Specijalnog suda za zločine OVK poslate su nedavno na adrese nekadašnjih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, javljaju prištinski mediji. Poslednja saslušanja zakazana su za početak oktobra, posle čega se mogu očekivati i prve optužnice ovog suda.

 

Još, međutim, nisu poznata imena svih nekadašnjih pripadnika OVK koji su pozvani u Hag, kao ni u kojem svojstvu su pozvani da daju iskaz pred istražiteljima Specijalnog suda za zločine OVK.

 

Do sada, sud od kojeg se očekuje da uskoro obznani i prve optužnice, ispitao je tridesetak bivših pripadnika OVK, uključujući i nekoliko ključnih komandanata poput Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, Sokolja Bašotu, Naima Maljokua, Rustema Mustafu, Samija Ljuštakua, Sokolja Dobrunu, Hazifa Mehmetija, Safeta Šalju i Sabajdina Cenu.

 

Poslednji na redu za davanje iskaza pred istražiteljima je neimenovani pripadnik OVK iz okoline Suve Reke, pa se pretpostavlja da bi prve optužnice mogle da budu objavljene posle tog datuma.

 

Predstavnici Specijalnog suda su još ranije upozorili da bi oni koji odbiju da daju iskaze mogli da budu zadržani u pritvoru. Među onima koje je sud pozvao su osumnjičeni, žrtve i svedoci.

 

Specijalni sud za zločine OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koje je za Savet Evrope sačinio Dik Marti.

 

Martijev izveštaj podigao je veliki prašinu u međunarodnoj javnosti, pošto je Švajcarac naveo veze najviših komandanata OVK sa ratnim zločinima, progonom nealbanskog stanovništva i vezama sa organizovanim kriminalom, nakon čega je EU osnovala poseban sud koji će se baviti procesuiranjem vinovnika ovih nedela.

 

(Kurir.rs/RTS)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...