LOZNICA DOBIJA STUDIJU SAOBRAĆAJA: Grad aktivno radi na povećanju bezbednosti u saobraćaju i uključio se u Evropsku nedelju mobilnosti (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

Saveta za bezbednost saobraćaja grada loznice

LOZNICA DOBIJA STUDIJU SAOBRAĆAJA: Grad aktivno radi na povećanju bezbednosti u saobraćaju i uključio se u Evropsku nedelju mobilnosti (FOTO)

Srbija -

Grad Loznica aktivno radi na povećanju bezbednosti u saobraćaju i uključio se u Evropsku nedelju mobilnosti, koja traje od 16. do 22. septembra, sa ciljem promocije upotrebe vozila bez motora, odnosno korišćenja alternativnih vidova prevoza u saobraćaju - biciklizam, pešačenje i slično.

Loznica je minulog vikenda bila domaćin dve takve akcije, 22. ’’Vukovih bogaza’’, pešačenja od planine Gučevo, preko Boranje i Šarene bukve do Tršića, i promovisanja biciklizma "Pokrenimo točak zdravlja" gde je više od 200 biciklista vozilo od Loznice do Tršića.

Kako je danas rekao novinarima u gradskoj upravi Radovan Divnić, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Loznice, sa takvim akcijama se nastavlja pa će u petak biti održano nadmetanje ’’Spretnost na biciklima’’ za osnovce na ove godine, kod železničke stanice, uređenom poligonu za njihovu obuku.

- Grad je ulagao u infrastrukturu, sređivanje pešačkih prelaza i trotoara, a planiramo da na raskrsnicama i ispred škola postavimo kamere koje će biti značajne ne samo za bezbednost u saobraćaju, već i u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Njihov rad biće praćen iz lozničke policijske stanice. Važno je i opremanje policije kojoj smo ove godine kupili motocikl, a prošle jedno vozilo. Pored toga tu je i održavanje raznih predavanja, nabavka svetloodbojnih prsluka, bedževa, a lokalna samouprava finansira i razne publikacije o sigurnosti u saobraćaju, pogotovo one namenjene najmlađima, saopštio je on.

foto: Kurir/T.Ilić

Član Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Loznice Jovan Miladinović rekao je da je mnogo toga ove godine na području Loznice urađeno za poboljšanje bezbednosti saobraćaja i najavio izradu dokumenata kojima će prethoditi analiza svih vidova prevoza, putničkog, tranzitnog, bicilističkog, kako bi grad što se tiče saobraćaja bio što bezbedniji.

- Do kraja godine imaćemo Strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Loznice za period od narednih pet godina i prvu fazu Studije saobraćaja grada Loznice. Izvođač ovih strateških dokumenata i planova je Saobraćajni fakultet. Biće urađeno obeležavanje zona škola i postavljanje merača brzine kretanja u njihovoj blizini, osam i po miliona dinara uložićemo za nove semafore u rekonstruisanom Bulevaru Dositeja Obradovića, a u saradnji sa Železnicama Srbije iz sredstava za bezbednosti u saobraćaju obezbeđen je novac za pešačku pasarelu koja će preko pruge, koja prolazi kroz grad, povezati najveću MZ Lozničko Polje sa centrom Loznice, naveo je on.

Prema njegovim rečima u skladu sa Programom o bezbednosti u saobraćaju za aktivnosti na tom polju za ovu godinu je opredeljen iznos od 27,3 miliona dinara.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja