200 SVETSKIH LIDERA U NJUJORKU, POČELO GLAVNO ZASEDANJE GENERALNE SKUPŠTINE UN: Srbiju predstavlja predsednik Vučić (FOTO)
Foto: AP/Mary Altaffer

veliki diplomatski susret

200 SVETSKIH LIDERA U NJUJORKU, POČELO GLAVNO ZASEDANJE GENERALNE SKUPŠTINE UN: Srbiju predstavlja predsednik Vučić (FOTO)

Politika -

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku danas je počela Generalna debata u okviru 74. zasedanja Generalne skupštine, okupivši lidere skoro 200 država sveta, a među njima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tradicionalno, okupljenim liderima se prvo obratio predsednik Brazila Žair Bolsonaro, a potom predsednik SAD Donald Tramp, koji su u svojim govorima u prvi plan stavili goruća svetska pitanja kao što u Iran, požari u Amazoniji, Severna Koreja i mnoga druga.

Skup je otvorio generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš.

Svetske agencije podsećaju da su Ujedinjene nacije formirane kako bi promovisale stvaranje multilateralnog sveta, ali napominju da se suočavaju sa sve većim unilateralizmom država.

Svetski lideri okupili su se u Njujorku u atmosferi pojačanih tenzija između Irana i Saudijske Arabije, nakon nedavnih napada na saudijska naftna postrojenja.

Danas će se, između ostalih, okupljenima obratiti i francuski predsednik Emanuel Makron, premijer Japana Šinzo Abe, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, a iz regiona Zapadnog Balkana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsedavajući Predsedništav BiH Željko Komšić.

Predsednik Srbije obratiće se u četvrtak.

Kako je objavljeno na sajtu UN, tokom debate govoriće predstavnici svih 193 zemlje članice UN, kao i tri zemlje posmatrača.

Biće 196 govornika, od kojih 27 žena.

U debati će učestvovati 126 šefova država ili vlada.

U dosadašnjim obraćanjima, najduži govor je trajao 48 minuta, a najkraći pet minuta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track