DRUGI DAN PREGOVORA VLASTI I OPOZICIJE ZAVRŠEN USPEŠNO! Đukanović (SNS): Svi bi trebalo da budu zadovoljni današnjim dijalogom, ljude iz SzS ne interesuje poverenje građana
Foto: Sonja Spasić

dijalog

DRUGI DAN PREGOVORA VLASTI I OPOZICIJE ZAVRŠEN USPEŠNO! Đukanović (SNS): Svi bi trebalo da budu zadovoljni današnjim dijalogom, ljude iz SzS ne interesuje poverenje građana

Politika -

Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima nastavljen je danas od 9 sati, i to prvom sesijom o medijima i ulozi RTS-a i REM-a. Potom se u 11.30 razgovaralo se o edukaciji birača i biračkom spisku, a od 14.30 časova usledila je sesija o finansiranju političke kampanje.

Na sastanak u zgradi u Kralja Milana, koji je počeo nešto posle 9 sati, došli su Veroljub Arsić, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz SNS, Žarko Obradović i Đorđe Milićević iz SPS-a, kao i predstavnici poslaničkog kluba Pokret socijalicta-NS S-US S Đorđe Komlenski, Bojan Torbica i Marijan Rističević, predstavnici Jedinstvene Srbije, kao i Elvira Kovač iz SVM.

Takođe, na razgovore su, iz redova opozicije, došli i Vladimir Đurić i Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije, predsednik Nove starnke Zoran Živković, Enis Imamović iz SDA, te poslanik grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Đorđe Vukadinović, kao i predstavnici vanparlamentarnih stranaka - Srpskog partiotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić i predstavnici PSG.

Sastancima ne prisustvuju članice Saveza za Srbiju, DS S-a i radikali, kao ni predsednik SDS Boris Tadić, koji je juče napustio dijalog.

Sastanku prisustvuju i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, kao i predstavnici Cesida Bojan Klačar i Crte Raša Nedeljkov.

Maja Gojković kazala je u pauzama da je zadovoljna kako teku pregovori. Slaže se i Vladimir Đukanović:

- Sve je ekstra, dišemo kao jedan. Šta god oni traže mi nemamo problem da im ispunimo - kazao je poslanik SNS mislivši na opoziciju.

Na prvoj sesiji u okviru međustranačkog dijaloga u skupštini, uz posredovanje EP, razgovaralo se o finansiranju političkih aktivnosti, a da diskusija protiče u korektnoj atmosferi, preneo je novinarima ispred skupštine i Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije (SMS).

Đurić je naveo da će se danas razgovarati i o edukaciji birača i istakao da SMS učestvuje u razgovorima, jer smatra da bi neučestvovanje u dijalogu koji se odvija uz evropsko posredovanje, zapravo predstavljalo protivljenje tom posredovanju i evropskim vrednostima.

Kazao je i da je SMS uveren da će se "u jednom trenutku omogućiti da se u Srbiji održe slobodni i fer izbori", kao i da bi oni želeli da to bude u što kraćem roku.

Predstavnik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Djukanović posle završetka razgovora rekao je novinarima da predstavnici EP imaju razloga da budu zadovoljni današnjom diskusijom u staroj Narodnoj skupštini, a na kojoj su, kako kaže, usvojeni zaključi da je dijalog dobra osnova i da ga treba nastaviti.

Upitan da li međustranački dijalog smisla bez učešća Saveza za Srbiju (SzS), Đukanović je uzvratio pitanjem da li ima smisla da SzS ucenjuje celu Srbiju.

''Izbori su vaša volja, ako ne žele da izađu na izbore, neka bojkotuju, šta to nas briga... Na Kosovu i Metohiji su dobili 51 glas, ne znam zašto su oni toliko bitni'', pitao je Djukanović.

On smatra da deo opozicije ne želi da izađe na izbore zato što nema podršku i da je jedini razlog njihovog bojkota što bi doživeli fijasko na izborima.

''Svi ostali, koji dolaze na razgovore, pokušavaju da pronađu najbolji modus kako bi imali razloga da izađu na izbore i dobiju određeno poverenje građana. Ljude iz SzS ne interesuje poverenje građana'', kazao je Đukanović.

Na pitanje ko bi, ukoliko se postigne bilo kakav dogovor o izbornim uslovima, trebalo da ga garantuje, Djukanović je rekao da postoje zakoni koji se primenjuju

- Primenjuju ih članovi biračkog odbora, policija, Tužilaštvo, Agencija za borbu protiv korupcije...

''Svako u tom sistemu garantuje da će se zakon primenjivati. Institucija koja je zadužena za primenu zakona je garant dogovora '', naglasio je Đukanović.

Na pitanje kako je bilo ranije, Đukanović je rekao da mu se čini da je bilo sasvim u redu i da su eventualne primedbe mogle da se prijave tokom izbornog procesa na samom biračkom mestu.

''Do sada nismo imali gotovo nijednu primedbu na biračkom mestu. Ako neko smatra da je nešto neregularno, neka unese primedbu na biračkom mestu i o tome će raspravljati Izborna komisija'', rekao je Đukanović.

Ponovio je spremnost vlasti da prihvati svaku želju opozicije kako da bi izborni proces bio što bolji i dodao da će SNS nastaviti da radi na unapređenju tog procesa.

Đukanović je naglasio da u opoziciji do sada nisu dali nijedan konkretan predlog, osim što se žale ili uopšte ne dolaze na sastanke.

Na konstataciju novinara da je za opoziciju suština problema u medijima, Đukanović je kazao da će se javno zalagari da opozicija bude 24 časa u međima tokom izborne kampanje, a da SNS ne dobije ni sekund.

''Mnogo puta su ih pozivali u televizijske emisije, ali oni neće da dođu, jer glume žrtve '', tvrdi Đukanović.

foto: Sonja Spasić

Juče manji incident

Juče je održan prvi dan pregovora. Sastanku je prisustvovala predsednica parlamenta Maja Gojković, poslanici Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, Žarko Obradović iz SPS-a, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, predstavnici PUPS-a, kao i Branimir Jovanović, Milorad Mijatović i Nataša Mihailović iz SDPS-a.

Opoziciju su predstavljali lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, koji je kazao da danas neće doći, potom predsednik LDP Čedomir Jovanović, lider Nove stranke Zoran Živković, predsednik Srpskog patriotskog saveza - SPAS Aleksandar Šapić, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije kao i predstavnici Nove Srbije.

Dijalogu u Skupštini Srbije prisustvuju i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević i Bojan Klačar iz CeSID-a.

Jučerašnje pregovore obeležio je i manji incident, kada su iz "Ne davimo Beograd" pokušali da uđu u zgradu Skupšine sa protestnim panoom.

Kurir.rs, Tanjug, Prva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja