ZAEV U NOVOM SADU: Balkan više nije bure baruta, već region mira, razvoja
Foto: Tanjug/Tanja Valič

trilaterala

ZAEV U NOVOM SADU: Balkan više nije bure baruta, već region mira, razvoja

Politika -

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je danas da se zajedno sa Srbijom i Albanijom pokreće inicijativa o jačem regionalnom povezivanju i šalje poruka da politički odnosi u regionu postaju jednostavniji, da Balkan više nije bure baruta, već region mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja, 21. veka, posvećen boljem životu.

Uveren je da će uz pomoć ove inicijative region biti više poštovan, konkurentniji u svetu i privlačniji i garđanima Balkana da ostanu i žive u regionu, i stranim investitorima da prave planove na osnovu širokog opsega naših resursa.

"Imamo dosta potencijala koje možemo da iskoristimo, a tako ćemo steći i više poštovanja i od EU", rekao je on.

foto: Serbian Presidential Press Service via AP

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom u Novom Sadu, pozvao i druge sa Balkana da se priključe inicijativi jer je, kako kaže, Balkan inspiracija za unapređenje saradnje.

"Moramo da uložimo mnogo više u intenzivan rad a ne da se zadovoljimo onim što je postignuto do danas. Naš region definitivno treba da unapredi saradnju u pogledu primene četiri fundamentalne slobode - slobodnog kretanja robe, usluga, radnika i slobodno kretanje saobraćaja", istakao je on.

"Definisali smo sledeći sastanak na Ohridu gde ćemo nastaviti s konkretnim koracima i nadamo se da ćemo objaviti konkretne rezultate i potpisati sporazume", dodao je Zaev.

Dodao je da je Severna Makedonija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ujedno i kopredsedavajuća Berlinskim procesom zajedno sa Bugarskom što će dati novi podstrek povećanju regionalne saradnje što je stremljenje svih u regionu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track