Najnovije vesti

VUK DRAŠKOVIĆ: Jugoslavija bi opstala i sve bi bilo drugačije da je kralj Aleksandar izbegao atentat!
Foto: Printscreen

Milovan Jovanović, STAV O2

VUK DRAŠKOVIĆ: Jugoslavija bi opstala i sve bi bilo drugačije da je kralj Aleksandar izbegao atentat!

Politika

Gostujući u emisiji "Stav" na TV O2 koja je posvećena 85. godišnjici ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, pisac i političar Vuk Drašković je reako da je kralj Aleksandar bio tvorac najvece države u istoriji Srba i svih južnih slovena.On je obnovio srpsku patrijaršiju i značajno je proširio,bio je prva žrtva fašizma u Evropi.

Aleksandar Prvi Karadjordjević je bio srpski Aleksandar Makedonski, Napoleon i Garibaldi.Nesumnjivo je bio najveća ličnost,najveci vijskovodja i državnik u istoriji Srba.Po Nikoli Tesli on je bio Džordž Vašington i Abraham Linkoln zajedno.Ovaj i ovakav Aleksandar istovremeno je na sramotu srpskog naroda najoklevetaniji od Srba u srpskoj istoriji. Autor knjige" Aleksandar od Jugoslavije", gostujuci u emisiji STAV na TV O2 istakao je i da su nakon Velikog rata, mnogim našim današnjim susedima nuđene teritorije na uštrb Srbije.

foto: Printscreen

"Londonski sporazum je bio neprihvatljiv za Aleksandra, on je potražio pomoć kod Rusa i stigao je obeshrabrujući, ali iskren odgovor, u tom trenutku, Rusiji je Italija bila značajniji saveznik od Srbije", Na pitanje da li je Narodna skupština kraljevine Srbije bila za ujedinjenje Drašković je rekao "Nikada nećemo saznati da li je Narodna skupština bila za formiranje Jugoslavije, kralj Aleksandar se bojao da sazove skupštinu Srbije, plašeći se da će odluka o stvaranju Jugosalvije biti odbijena".

Milovan Jovanović
Milovan Jovanović foto: Promo

Odnos Aleksandra i njegovog dede kralja Nikole je bio veoma specifičan, on je odrastao u "krilu svoga đeda", a kasnije mu lično zabranio ulazak u Jugoslaviju. Kralj Aleksandar je voleo Crnu Goru, prema rečima Vuka Draškovića, Aleksandar je govorio da je Crnogorac koliko i Šumadinac. Teza da je kralju Aleksandru naređeno od strane velikih sila, Amerike, Velike Britanije i Francuske da se napravi Jugoslavija, a ne Velika Srbija nije tačna. Kraljevinu Jugoslaviju je napravio isključivo Kralj Aleksandar, a velike sile su bile protiv te odluke.

Prva u nizu bila je Francuska koja je bila ogorčena na odluku da se napravi Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Ilegalnim putevima je 1919.godine kralj Aleksandar otišao u Francusku i diplomatijom ubedio državnike Francuske i SAD da velike sile odobre formiranje nove države na Balkanu. Na Versajskoj konferenciji, Italija traži da dobije sve ono što joj je obećano Londonskim sporazumom, Britanija za to vreme spletkari, Francuska je preokupirana svojim političkim problemima", istakao je Drašković.

Glavna zvezda u Versaju je bio Vudro Vilson, javno je objavio svoju deklaraciju o 14 tačaka i rekao "Ne priznajem Londonsku deklaraciju", ovo su reči Vudro Vilsona, predsednika SAD, izjavio je Vuk Drašković.

"Uticaj na Vudroa Vilsona su imali Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, ali je poseban i najvažniji uticaj imala žena ambasadora Srbije Milenka Vesnića, Blanš Ulman Vesnić. Blanš je bila lična prijateljica Vilsonove supruge Edit. Nakon njenog angažovanja dolazi do susreta Aleksandra i Vilsona u Versaju", rekao je Drašković.

Rečima da su Srbi Hrvati i Slovenci jedan narod i detelina sa tri lista, objašnjavao je Vilsonu raspoloženje naroda na prostoru Balkana. Srbofilija je nakon rata bila izražena u Dalmaciji i velikom delu Hrvatske, kao i u Sloveniji. U prilog stvaranju nove države idu i Niška deklaracija, koja je kasnije povrđena Krfskom deklaracijom, u kojoj su proglašeni ratni ciljevi Kraljevine Srbije, gde je upisano ujedinjenje slovenskih naroda nakon rata.

On nije bio za ime kraljevini - "Srba, Hrvata i Slovenaca", snažno su Trumbić i Nikola Pašić bili protiv imena Jugoslavija.Medjitim 1929. nakon januarske diktature je bilo proglašeno ime Jugoslavija. Da je Aleksandar preživeo atentat u Marselju 1934.godine Jugoslavija bi opstala i sve bi bilo drugačije zaključio je u emisiji STAV na TV O2 pisac i političar Vuk Drašković.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...