ŠTA NAS U 2020. ČEKA NA SRPSKOJ POLITIČKOJ SCENI: Godina izbora i poseta svetskih lidera
Foto: Profimedia

Izazovi

ŠTA NAS U 2020. ČEKA NA SRPSKOJ POLITIČKOJ SCENI: Godina izbora i poseta svetskih lidera

Politika -

Dinamično: Narednih 12 meseci biće u znaku izlaska na birališta, dolaska najmoćnijih ljudi u Beograd... Verovatan je i nastavak dijaloga o Kosovu i Metohiji, kao i veliki rad na putu ka EU

Srbiju očekuje dinamična politička 2020. godina, koju će obeležiti kampanja i prolećni izbori, ali i nastavak rešavanja problema Kosova i Metohije, ocenjuju sagovornici Kurira. Takođe, dodaju i da država sasvim sigurno ostaje na evropskom putu, a godinu će, bez sumnje, obeležiti i posete svetskih lidera Beogradu.

Politički analitičar Branko Radun siguran je da će ovu godinu obeležiti predstojeći izbori.

- Nema dileme ko će biti pobednik, jer SNS ima stabilnu, ubedljivu većinu. Pitanje je ko će bojkotovati izbore i praktično nestati s političke scene i ko će od učesnika izbora preći cenzus. S druge strane, ovu godinu ćemo pamtiti i po tome što će se pregovori o Kosovu verovatno nastaviti. Može se očekivati da Priština ukine čuvene takse i da rešavanje kosovskog pitanja uđe u završnicu. To znači da će pritisci na Srbiju biti jaki - navodi Radun.

Izbori NA BIRALIŠTA 26. APRILA ILI 3. MAJA

foto: Vladimir Šporčić

Izbori će biti održani 26. aprila ili 3. maja. Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar očekuje naglašenu polarizaciju na političkoj sceni Srbije pošto će, kako ocenjuje, deo opozicije, kako se bliže izbori, voditi sve jaču kampanju za bojkot:

- Nismo imali situaciju bojkota izbora od 2000. Ta situacija nam je nepoznata. Protesti će dobijati na zamahu kako se izbori budu približavali i zato očekujem dosad najveću političku tenziju - kaže Klačar za Kurir.

Kosovsko pitanje UKIDANJE TAKSA PA DIJALOG. RAMPA ZA „VELIKU ALBANIJU“

foto: Beta

Dijalog Beograda i Prištine o Kosovu je u prekidu zbog uvođenja taksa na srpsku robu. Beograd se ne vraća za pregovarački sto dok ta odluka ne bude ukinuta. Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun očekuje dinamičnu godinu kad je reč o kosovskom pitanju:

- Kosovo je postalo značajan geostrateški činilac u igri velikih sila, ali SAD će voditi glavnu reč. Sve opcije su otvorene. Nadamo se pomaku, pronalaženju kompromisnog, konstruktivnog rešenja, a ne destabilizujućeg koje bi vodilo ka stvaranju „velike Albanije“, što ne bi moglo da protekne mirno.

Put Srbije u EU OTVORENO VIŠE OD POLOVINE POGLAVLJA

foto: Zorana Jevtić

I u 2020. godini nastavlja se rad na pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. Od 35 pregovaračkih poglavlja, Srbija je dosad otvorila 18. Kad je reč o evrointegraciji Srbije u 2020, resorna ministarka Jadranka Joksimović očekuje „da se optika EU konačno podesi realnosti“. Ona ocenjuje da EU ima objektivne interese i koristi od proširenja ukoliko želi da podigne svoju konkurentnost na međunarodnom političkom, ekonomskom, bezbednosnom planu, ali i na planu „meke“ moći kroz vrednosni okvir evropskog načina života.

Značajne posete

STIŽU PUTIN, DŽONSON I MERKELOVA, MOŽDA I TRAMP

foto: AP
foto: EPA
foto: AP

Srbiju će ove godine, kako je najavljeno, posetiti predsednik Rusije Vladimir Putin, a mogao bi da dođe i šef SAD Donald Tramp. U srpsku prestonicu stižu premijer Velike Britanije Boris Džonson, nemačka kancelarka Angela Merkel, kineski predsednik Si Đinping... To, kako ocenjuju diplomate, govori o ugledu i poziciji naše države u međunarodnoj areni, kao i o ispravnost srpske politike - saradnja, a ne sukobi, te vojna i politička nezavisnost.

(Kurir.rs / Biljana Bojić / Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track