Najnovije vesti

RUSIJA ZABRINUTA ZBOG PLANA PRIŠTINE: Kosovska vojska ozbiljna pretnja za stabilnost Balkana
Ilustracija, Foto: EPA

Ocena

RUSIJA ZABRINUTA ZBOG PLANA PRIŠTINE: Kosovska vojska ozbiljna pretnja za stabilnost Balkana

Politika

Rusko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je, sumirajući rezultate u 2019. godini, da su odnosi Moskve i Beograda dostigli nivo strateškog partnerstva uz sve veću trgovinsku razmenu. Takođe, Moskva ne gleda optimistično na mogućnost nastavka pregovora Beograda i Prištine, ukazujući da stvaranje „kosovske vojske“ predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost na Balkanu. - Ekonomska saradnja Rusije i Srbije neprekidno raste. U periodu januar-oktobar 2019. godine obim trgovine povećao se za 15,5 odsto - ističe se u saopštenju ruskog MSP.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Haos u Prištini

Podseća se da je 25. oktobra 2019. potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, koji će dati novi podsticaj jačanju i diverzifikaciji trgovinskih i ekonomskih veza. Istovremeno, u ruskom MSP očekuju prisustvo predsednika Aleksandra Vučića i srpskih jedinica na paradi u Moskvi na Dan pobede 9. maja ove godine.

Govoreći o kosovskom pitanju, MSP Rusije konstatuje postizborni haos u Prištini, kao i da nema legitimnog pregovarača za dijalog s Beogradom. - Potencijal EU za posredovanje u velikoj meri je obezvređen. Brisel već duže vreme nije bio u stanju da utiče na Prištinu i primora je na razuman konstruktivan pristup u pregovorima sa Beogradom. To se može videti na primeru još postojećih 100 odsto antisrpskih diskriminatornih carina koje su kosovske vlasti uvele u novembru 2018. godine - navode oni.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Valdrin Xhemaj

Kršenje Rezolucije 1244

Moskva smatra da planovi za stvaranje „kosovske vojske“ koje podržavaju vodeće zemlje NATO predstavljaju ozbiljnu pretnju regionalnoj bezbednosti. - To je grubo kršenje odredbi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja sadrži zahtev da se demilitarizuju sve oružane grupe kosovskih Albanaca - dodaje se u saopštenju.

Kazniti sve krivce Ruski MSP kaže i da se nada da će Specijalni sud u Hagu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova započeti pravi posao u bliskoj budućnosti: - Svi koji su krivi za teška krivična dela (uključujući ubistva radi vađenja organa) koje je svojevremeno otkrio specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti moraju se suočiti s pravdom i biti kažnjeni odgovarajućom kaznom - bez obzira na njihov trenutni položaj.

Kurir.rs  Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...