Najnovije vesti

UŽIVO VUČIĆ IZ DAVOSA: Otkrio šta nam prebacuju i zašto nismo kupili S-400 iako imamo para! Evo šta je bilo s Tačijem
Foto: TV Pink Printscreen

predsednik srbije na svetskom ekonomskom forumu

UŽIVO VUČIĆ IZ DAVOSA: Otkrio šta nam prebacuju i zašto nismo kupili S-400 iako imamo para! Evo šta je bilo s Tačijem

Politika
15:48h

Da ne budemo lak plen i šaka zobi, kao što smo nekada bili...  Imali smo neformalan skup a tu je bio i Tači, ali nismo imali neku vrstu bliskog susreta... Paneli, radni ručak, susreti, intervjui! Razgovarao i sa Trampovim savetnikom

DAVOS - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu učestvovao na dva panela i imao niz bilateralnih susreta.

14.37 - Uključenje predsednika uživo u TV program. Vučić je tom prilikom rekao da je danas za nas najvažniji susret sbio a Trampovim savetnikom Robertom O’Brajenom. 

- Dugo smo se zadržali, imali jedan otvoren, iskren i prijateljski razgovor. Rekao sam mu da smo mi jedina zemlja u okruženju koja je podržavala izbor predsednika Trampa, i razgovarali smo o srpsko-američkim odnosima, a pre neki dan i dug telefonski razgovor o avio-liniji Beograd-Priština. Rekao sam mu i da smo svesni poštovanja koje SAD ukazuju Srbiji, te da je to za našu zemlju od izuzetnog značaja.

Govorio je uvažavajuće o našoj zemlji i našem narodu a dopalo mu se i to što sam danas okačio ono što predstavlja simbol jevrejske borbe... I to su Amerikanci primetili i mnogi od njih retvitovali... Ja sam to uradio jer to nalaže ponos i dostojanstvo naroda koji je propatio kao i jevrejski...

1 / 3 Foto: Printscreen/TV Pink

Danas sam slušao i predsednika Trampa i prisustvovao dvema sesijama na panelima važnim za Zapadni Balkan. Primedbe na naš račun jesu zašto se naoružavamo i zašto kupujemo od Rusije, a ja sam rekao da kupujemo samo defanzivno, da ne budemo bilo kome više lak plen i šaka zobi kao što smo nekada bili. Rekao sam im i da smo imali novca i za S-300 i za S-400 ali da ne kupujemo ništa ofanzivno za razliku od drugih koji to rade. Što se ekonomskog dela tiče, niko nije imao primedbu, svi su nam čestitali. Rekli su da je ova godina za nas bila rekordna po investicijama a ja sam govorio o odlivu mozgova, da nam se žuri da povećamo plate i da to sprečimo. 

O primedbama na račun Srbije

Srbija kupuje samo odbrambeno naoružanje, da ne bi bila lak plen, odgovor je predsednika Aleksandra Vučića na primedbe i pitanja koja su mu, kako je preneo novinarima u Davosu, upućene na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana".

"Bile su primedbe na račun Srbje, a najveća primedba je bila zašto se naoruzavamo i kupujemo oružje od Rusije. Moj odgovor je bio prilično snažna i uverljiv. Rekao sam da mi kupujemo samo odbrambeno oružje i da ne kupujemo ofanzivna sredstva, i ni blizu koliko svi drugi kupuju ofanzivna sredstva. Sa druge strane, iako bismo mogli da priuštimo sebi sistem S300/400, da to nismo uradili". Vučić je rekao novinarima da je danas prisustvovao na dva panela, političkom i ekonomskom, kao i da ne može zbog pravila "četam haus" pravila ne sme da otkriva ko je i šta tačno rekao. Kaže da svakako hoćemo da budemo u situaciji da možemo da zaštitimo svoju zemlju i da ne budemo lak plen i šaka zobi, kao što smo nekada bili.

Govorili smo i o evropskom putu jer nema zemlje koja je toliko bila na tom evro-putu kao Srbija, 20 godina, možda samo Turska... Ali nisam dobio direktan odgovor... Vučić je rekao i da naša ekonomija zavisi umnogome od nemačke, samo oni nam zapošljavaju 65.000 ljudi...

Razgovor sa Đukanovićem o Zakonu o slobodi veroispovesti moguć već sutra u Izraelu

Nisam saglasan sa argumentacijom koju je predsednik Crne Gore izneo oko suštine Zakona o slobodi veroispovesti i njegove primene, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio mogućnost da sa crnogorskim predsednikom razgovara o tome u Izraelu, gde će obojica boraviti na obeležavanju 75. godišnjice oslobađanja Aušvica.

Upitan da li će prihvatiti poziv za posetu Crnoj Gori I kada bi moglo doći do nje, Vučić je novinare u Davosu podsetio da je I on uputio poziv Đukanoviću da poseti Srbiju.

"Mnogo je važnije od toga da li ćemo doći u posetu da se reši problem i da se razgovara o tome kako da ga rešimo Nisam saglasan sa argumentacijom koja je izneta oko suštine samog Zakona i njegove primene. Ne zato što imam pravo da se mešam u unutrašnje stvari Crne Gore, već što se tiče srpskog naroda, njegove celine, i naše kulturne i istorijske baštine", objasnio je Vučić.

Kazao je da je, koliko zna, i Crna Gora dobila poziv da dođe u Izrael na obeležavanje 75. godišnjice oslobađanja Aušvica, I da su potvrdili dolazak.

Upitan da li Podgorica želi smirivanje situacije, rekao je da to ne zna, ali da misli da niko ne želi eskalaciju nasilja.

Ukazao je da su najavljeni razgovori mitropolita Amfilohija sa crnogorskim vlastima I da treba videti kakav će biti ishod.

Razgovor sa Tačijem?

- Imali smo neformalan skup a tu je bio i Tači, ali nismo imali neku vrstu bliskog susreta ali smo razgovarali o različitim temama, on pre svega o viznoj liberalizaciji... Pomenuo sam takse, pokušaćemo da i te probleme rešimo... Imali bismo najveći rast da nije bilo tih taksi... - pojasnio je Vučić.  

"Emanuel nam je ušao u službenu belešku"

Vučić je otkrio i da se u medijima postavilo pitanje jel’ stvarno rekao Makronu ono "Emanuel, bre..." pa objasnio da je to čak ušlo u službenu belešku i da je to bilo pred ponoć u Jelisejskoj palati...

Očekujem Grenela u Beogradu u naredne dve nedelje

Vučić očekuje ponovnu posetu Beogradu specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Račarda Grenela u naredne dve sedmice. Vučić je to reklao posle sastanka u Davosu sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajana, kojeg je, kako je preneo novinarima, zamolio za veće razumevanje za poziciju Srbije i zahvalio mu na tome što je uvek spreman da sasluša argumente srpske strane. "Rekao sam da su za nas veoma važni odnosi sa SAD. Znamo koliko smo mali, i za nas je značajno da SAD pokazuje poštovanje", rekao je Vučić.

Bio je to, kaže Vučić, otvoren i iskren razgovor: "Imali smo dug, otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor. Ja sam mu rekao da smo mi jedina zemlja, i ne samo u našem regionu, već i u širem okruženju, koja je podržavala izbor Trampa i da bismo voleli da ga ugostimo, kao i samog O' Brajena. Očekujem da u naredne dve nedelje ponovo ugostim Grenela u Beogradu", preneo je Vučić novinarima u Davosu.

foto: Printscreen/TV Pink

On je dodao da su razgovarali o srpsko-američkim odnosima, te da je zamolio O' Brajena za veće razumevanje, ali i da mu se zahvalio na tome što je uvek spreman da sasluša sve što srpska strana ima da kaže.

Vučić je podsetio da je sa O' Brajenom razgovarao i u Njujorku u septembru, kao i i da su pre nekoliko dana razgovarali telefonom o avio-liniji Beograd - Priština.

14.30 - Vučić se sastao sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem. 

14.23 -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, s predsednikom Poljske Andžejem Dudom i predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom o ekonomskom rastu u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Oni su se sastali na radnom ručku na temu "Generisanje rasta za Centralnu i Istocnu Evropu", a moderator je bila novinarka i voditeljka Juronjuza Isabel Kumar, objavio je predsednik Srbije na instagram profilu budućnostsrbijeav sa  zajedničkim fotografijama. Predsednik Srbije je prethodno, pored niza bilateralnih susreta, učestvovao na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana". 

12.45 - Otvoren i prijateljski razgovor sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajanom, uz obostranu želju za dalje unapređenje odnosa Srbije i SAD.

12.20 - Lepo je sresti stare prijatelje i razgovarati o novim mogućnostima - predsednik Vučić i Khaldoon Al Mubarak, izvršni direktor "Mubadala Investment Company", napisao je predsednik Srbije na zvaničnom Instagram profilu.

11.23 - Intervju za Juronjus u Davosu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Iz Davosa za #Euronews

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

10.39 - Vučić na radnom ručku sa evropskim liderima. Danas u Davosu održava se radni ručak na temu "Generisanje rasta za Centralnu i Istočnu Evropu", u okviru Svetskog ekonomskog foruma. O toj temi diskutovaće i premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Poljske Anžej Duda, predsednik Evropskog parlamenta David Maria Sasoli, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, a moderator će biti novinarka Juonjuza (Euronews) Izabela Kumar. Predsednik Srbije je prethodno, pored bilateralnih susreta, učestvovao na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana".

Najavio je ranije da će na oba skupa govoriti o tome kako vidi budućnost, o "malom Šengenu", ekonomskoj saradnji i drugim pitanjima.

09.10 - Prvi među njima bio je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jutarnji razgovori o srpsko-hrvatskim odnosima sa premijerom @plenkovic.andrej.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik Srbije, koji je prisustvovao otvaranju Foruma, najpre učestvuje na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana", a potom na radnom ručku na temu "Generisanje rasta za Centralnu i Istočnu Evropu".

Kako je najavio, on će na oba skupa govoriti o tome kako vidi budućnost, o "malom Šengenu", ekonomskoj saradnji i drugim pitanjima.

Vučić će prisustvovati i obraćanju predsednika SAD Donalda Trampa učesnicima Foruma, dok je na marginama skupa planiran njegov susret sa Robertom O Brajanom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.

Vučić je večeras uoči otvaranja Ekonomskog foruma da je za Srbiju veoma važno da bude u Davosu. "Važno je da budemo dobro predstavljeni", rekao je predsednik i podsetio da je ovo šesta godina da se naša zemlja predstavlja na najevećem ekonomskom forumu u svetu.

Vučić je naveo i da je to veoma značajno za poboljšanje pozicije Srbije, uz razgovore sa privrednicima, koje je pozvao da investiraju u našu zemlju. "Sada imamo priliku da govorimo o investicionom ambijentu i da pozovemo ljude da nastave da investiraju u Srbiji", rekao je Vučić.

Već prvog dana boravka u Davosu Vučić je imao razgovore sa brojnim zvaničnicima, među kojima su šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende, kao i sa predsednikom Jermenije Armenom Sarkisijanom.

Inaće, glavne teme ovogodišnjeg skupa su klimatske promene i akcije, a jedna od najvažnijih sesija je "Sprečavanje klimatske apokalipse".

Na skupu koji će trajati do 24. januara učestvovaće neke od najvećih svetskih kompanija, a organizatori Foruma će od svih zatražiti da se obavežu na dostizanje neto-nulte emisije ugljenika do 2050. godine ili ranije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...