Najnovije vesti

VUČIĆ JUTROS UŽIVO IZ CIRIHA: Ne kažem da će SAD sada da pređe na našu stranu, ali su spremni da nas čuju
Foto: RTS Printscreen

U petak sa Grenelom, O'Brajan razume poziciju Srbije

VUČIĆ JUTROS UŽIVO IZ CIRIHA: Ne kažem da će SAD sada da pređe na našu stranu, ali su spremni da nas čuju

Politika
09:06h

DAVOS - Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će se u petak ujutru u Beogradu sastati sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom i naveo da je SAD spremna da čuje zahteve i probleme Beograda po pitanju Kosova i Metohije.

Vučić je u TV uključenju uživo iz Davosa rekao da će se sa Grenelom sastati u petak ujutru, u osam sati.

Borili smo se za to da Er Srbija ne leti za Prištinu

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je Srbija tražila da na novoj avio-liniji Beograd-Priština ne leti Er Srbija, već da to bude neka druga aviokompanija i da se let obavlja uz posredovanje KFOR. Vučić je naglasio da se u domaćoj javnosti moglo videti "ogromno neznanje" dela opozicije koji su pitali zašto ne leti Er Srbija. "Nije zgodno da leti Er Srbija iz mnogo razloga. Er Srbija bi morala sa njihovim vazduhoplovnim vlastima, direkcijama i aerodromom da potpisuje sporazume. Onda je bilo mnogo lakše da to radimo preko Lufthanse i tražili smo da KFOR bude posrednik", rekao je Vučić. Naglašava da neko ko se upušta u ocene tog slučaja mora mnogo da se zna.

Kometarišući to što su neki nakon potpisivanja pisma o namerama o obnovi avio-linije između Beograda i Prištine rekli da je time nezavisnost Kosova ugrožena, Vučić kaže da je "u Prištini nezavisnost ugrožena čim vide nekog Srbina. Navodi da ne razume da neko u 21. veku kritikuje uspostavljanje avio-linija, izgradnju autoputeva zbog slobodne trgovine. "To niste mogli da priuštite sebi ni u 15. i 16. veklu, a kamoli 21. veku. Neki ljudi su ostali u rano feudalom dobu", zaključio je on.

Predsednik je juče u Davosu na marginama Svetskog ekonomskog samita razgovarao i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa Robertom O'Brajanom. Vučić kaže da je O'Brajan pristojan čovek koji želi da čuje i ume da sluša i predstavnike zemalja koje su manje ekonomske snage i značaja u odnosu na SAD. "Mislim da on dobro razume poziciju Srbije", rekao je Vučić.

foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

On je naveo da je pozicija Srbije po pitanju KiM teška i da je odnos SAD prema Kosovu suprotan našem odnosu, ali da su sada spremni da čuju naše zateve i stavove.

"Ne govorim da će sad SAD da pređe na našu stranu, kako bi neko pomislio, ali su spremni da čuju koji su naši zahtevi i problemi, šta Srbija po tom pitanju misli. U tom smislu mislim da smo otvorili neka vrata iza kojih možemo da razgovaramo otvorenije sa američkim partnerima nego ranije", rekao je Vučić iz Davosa.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...