MUTNE RADNJE OKO LUKSUZNIH KVADRATA: Direktor Diposa dao vilu od pet miliona evra trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću!
Široke ruke... Đoko Krivokapić, Foto: Tanjug

Otkrivamo

MUTNE RADNJE OKO LUKSUZNIH KVADRATA: Direktor Diposa dao vilu od pet miliona evra trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću!

Politika -

Sumnjivo: Đoko Krivokapić je namestio Slobodanu Tešiću povoljan najam luksuznog državnog objekta na 25 godina i na taj način sprečio državu da ga nedavno proda za ogroman novac, tvrdi izvor Kurira

Direktor Diposa Đoko Krivokapić iskoristio je svoju javnu funkciju upravitelja nad najluksuznijom državnom imovinom da u jednu vilu na Dedinju useli kontroverznog trgovca oružjem Slobodana Tešića, otkriva Kurir.

Da su državni službenik Krivokapić i privatnik Tešić u bliskim prijateljskim, ali i poslovnim vezama, potvrđuje slučaj državne palate u Maglajskoj 19, čija se vrednost procenjuje na najmanje pet miliona evra, a u kojoj se trenutno nalazi sedište Tešićeve firme „Partizan tech“.

Privilegovan... Slobodan Tešič
Privilegovan... Slobodan Tešičfoto: Interpol

Ništa od licitacije

Naš izvor iz Diposa kaže da je Krivokapić 2018. namestio Tešiću da povoljno iznajmi ovaj državni objekat od oko 626 kvadratnih metara, i to na 25 godina, čime je ne samo osujetio nameru države da vilu u Maglajskoj proda, već mu je verovatno pomogao da je na kraju i kupi. - Ne može biti nikakve slučajnosti da je baš Tešić iznajmio vilu koja je u međuvremenu izuzeta iz fonda Diposa i preneta na Republičku direkciju za imovinu. Direkcija je 1. novembra 2019. oglasila prodaju svih nekretnina u Maglajskoj 19 i naravno da nije bilo ništa od licitacije, jer niko nije lud da kupuje nešto što je u zakupu još 23 godine. Više je nego očigledno da je Tešić ovu državnu imovinu praktično kaparisao - objašnjava naš sagovornik iz Diposa.

Zanimljivo je da je vila u Maglajskoj nedavno, samo nekoliko meseci pred oglašavanje prodaje, renovirana i da je u nju uloženo 120 miliona dinara. U oglasu se navodi da je njena početna cena 4.476.244 evra. - Postavlja se pitanje ko je platio to renoviranje i zašto se ulagalo u vilu koja je pod zakupom do 2043. godine. Znalo se da je niko neće kupiti - naglašava naš izvor.

Ućutali se

Objašnjenje juče nismo uspeli da dobijemo od dvojice glavnih aktera u ovom slučaju, jer ni Krivokapić ni Tešić nisu bili dostupni za komentar.

Krivokapić je, kako je Kurir već pisao, u Diposu udomljavao Terzićeve rođake, a poslednjih meseci na sve strane juri političke veze da ostane na direktorskom mestu po isteku mandata. Prema tvrdnjama našeg izvora, on se skoro i ne pojavljuje na poslu iako uredno prima mesečnu platu od 172.000 dinara.

Maglajska 19 na prodaju

VILA, GARAŽE, STANOVI...

foto: Dipos.rs

Uz napomenu da se sve prodaje kao jedinstvena celina, u oglasu Republičke direkcije za imovinu tačno je navedeno šta je predmet prodaje u Maglajskoj 19:

• glavni objekat (dvoetažni): 625,70 kvm

• garaža u suterenu: 32,26 kvm

• pomoćne prostorije: 179,41 kvm

• pomoćni objekat: 24 kvm

• garaža: 59 kvm

• zemljište: 34 ara

Jelisaveta Vasilić

NE KUPUJE SE KUĆA POD ZAKUPOM

foto: FoNet/MC

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić smatra, kako je rekla za Kurir, da nikako nije logično da država oglašava prodaju svoje vile u trenutku kad je ona pod zakupom naredne 23 godine. - Savet je ranije upozoravao da većinu državne imovine Dipos nije iznajmljivao ni javno niti transparentno. Sve što je davano u ime države davano je bez postupka o iznajmljivanju. Od 2011. postoji Zakon o javnoj svojini, kojim je konačno naloženo da se sve što je u državnom vlasništvu popiše, ali je i izričito propisan postupak kojim nešto može biti dato pod zakup ili prodato - naglašava naša sagovornica.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track