ZAŠTO OPOZICIJA BEŽI OD IZBORA: Kupovali stranke da dođu do fotelja, sad se plaše volje naroda
Foto: Dado Đilas, Marina Lopičić

Analiza

ZAŠTO OPOZICIJA BEŽI OD IZBORA: Kupovali stranke da dođu do fotelja, sad se plaše volje naroda

Politika -

Pijaca: To što su se SZS i PSG odlučili za bojkot i ne treba da čudi jer je reč o partijama koje nikad samostalno nisu učestvovale u izbornom procesu, već su preuzimale tuđe, kažu analitičari

To što se deo opozicije odlučio za bojkot, pre svega Savez za Srbiju i PSG, i nije neko iznenađenje, jer je reč o strankama koje nikad i nisu samostalno učestvovale na izborima, a deo ovih lidera nije gradio svoje partije, već je preuzimao i kupovao tuđe, ocenjuju sagovornici Kurira.

Pokret slobodnih građana nikad nije imao svoje predstavnike u Skupštini Srbije, nikad nisu ni učestvovali na parlamentarnim izborima. Kada je reč o Savezu za Srbiju, u okviru ove organizacije samo je Demokratska stranka mogla sama da uđe u parlament.

Šlepali se uz druge

Stranka slobode i pravde, na čijem je čelu Dragan Đilas, nikad nije bila deo izbornog procesa, a upitan je i rad na terenu stranačkih prvaka, s obzirom na to da je Đilas SSP stvorio tako što je preuzeo Zelenu ekološku stranku. Pelcer od Đilasa je uzeo i Vuk Jeremić - Narodna stranka, na čijem je čelu, nastala je iz Narodnog pokreta Srbije i nikad nije učestvovala na parlamentarnim izborima. Sa druge strane, Dveri su, istina, učestvovale samostalno na izborima, ali su u zdanje na Trgu Nikole Pašića uspele da uđu tek u koaliciji sa DSS. Zajedno za Srbiju, na čijem je čelu Nebojša Zelenović, u Skupštinu Srbije 2016, ušao je kroz koaliciju čiji je nosilac liste bio DS.

foto: Medija Centar

Instant stranke

Politički analitičar Jelena Vukoičić kaže da odluka o bojkotu dela opozicione scene nije iznenađenje, jer su oni svesni svojih slabosti, ali i rejtinga koji je konstantno u padu. - Veliko je pitanje da li bi članice Saveza mogle da se snađu operativno na terenu. Neki od tih lidera verovatno ne znaju ni ko im je u stranci, jer su oni preuzeli tuđe stranke, nisu učestvovali u njihovom stvaranju, nisu krenuli od nule. Stranke su dobili, to su instant stranke, nisu uspeli ni da uđu u strukturu stranke po dubini, a kamoli da ih usmere. U svemu tome treba tražiti jedan od razloga za odluku o neizlasku na birališta - kaže Vukoičićeva.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže da je glavni razlog zašto Savez bojkotuje izbore taj što nemaju dovoljan broj sigurnih glasača, dovoljno odbora, kao ni razvijenu mrežu. - Nisu spremni za izbore, imaju novoformirane partije i ovo im je neka vrsta smokvinog lista. Da bi sprečili novu političku katastrofu, oni su odlučili da bojkotuju izbore - ističe Stanković.

Miloš Vučević

SMANJENJE CENZUSA DA BI SE DIJALOG VRATIO U SKUPŠTINU

foto: Saša Pavlić Koki

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i funkcioner SNS, poručio je da inicijativa za smanjenje izbornog cenzusa na tri odsto govori o tome da SNS želi bolju atmosferu u društvu i što bolju zastupljenost u parlamentu svih političkih partija koje učestvuju na izborima. - SNS želi da to preslikavanje izborne volje, glasanja, bude zastupljeno ili što zastupljenije u parlamentu i da vratimo dijalog u parlament, a ne na trgove i ulice, gde im nije mesto - naveo je Vučević, kao i da su oni spremni za izbore.

Ko je preuzeo čiju stranku

Stranka slobode i pravde - Zelena ekološka stranka

Dragan Đilas je praktično preuzeo Zelenu ekološku partiju. U aprilu 2019. održana je izborna skupština Zelene ekološke stranke, kada je promenjeno i njeno ime u Stranku slobode i pravde, kao i njen statut, izabrani su stranački organi, odnosno najuže rukovodstvo.

Narodna stranka - Narodni pokret Srbije

Prikupljanje potpisa za registraciju stranke i muke na terenu izbegao je i Vuk Jeremić. On je u oktobru 2017. formirao Narodnu stranku, tako što mu je Miroslav Aleksić, narodni poslanik, prepustio svoj Narodni pokret Srbije, formiran godinu dana ranije. Aleksić je sada u Narodnoj stranci potpredsednik.

KO NIKAD NIJE UČESTVOVAO NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA

1. Stranka slobode i pravde

2. Narodna stranka

*Vuk Jeremić je učestvovao na predsedničkim izborima

3. Pokret slobodnih građana

KO JE USPEO DA UĐE U SKUPŠTINU TEK U KOALICIJI S DRUGIM STRANKAMA

1. Dveri

Dveri su učestvovale same na izborima, ali su u Skupštinu Srbije uspeli da uđu tek u koaliciji sa DSS, koji se kasnije raspao

2. Zajedno za Srbiju

*U Skupštinu 2016. ušli na listi koju je predvodila Demokratska stranka.

Pored njih i DS, na toj listi bila i Nova

*Vuk Jeremić danas ima svoje predstavnike u Skupštini Srbije, međutim, to su ljudi koji su u parlament ušli na listi drugih stranaka, napustili te stranke, pa dali podršku Jeremiću

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Dado Đilas, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track