PRIŠTINA OPET KRATKIH RUKAVA: Lažna država Kosovo i ove godine bez članstva u Interpolu
Foto: MUP

#no kosovo interpol

PRIŠTINA OPET KRATKIH RUKAVA: Lažna država Kosovo i ove godine bez članstva u Interpolu

Politika -

PRIŠTINA - Kosovski tzv. ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca zatražio je na sednici vlade prošle nedelje da razmotri mogućnost da se tzv. Kosovo ove godine ne prijavi za članstvo u Interpolu, prenosi Ljajmi.

Konjufca je izneo taj predlog, rekavši da, prema internoj analizi njegovog ministarstva, pozicija se Kosova nije promenila u pogledu podrške u odnosu na poslednje dve godine, pa bi se stoga sve završilo istim rezultatom.

On je predložio da se prijava podnese sledeće godine jer će biti više vremena za pripremu, a i zbog toga što će skupština Interpola biti održana u Turskoj, prenosi Kosovo onlajn.

foto: MUP Srbije

Strucnjak za bezbednost Nuredin Ibiši kaže da bi bilo bolje izvršiti pripreme pre prijavljivanja, napomenuvši da za to ove godine ne bi bilo dovoljno vremena.

- Rok je kratak i mislim da ne bi uspeli da iskoristimo lobiranje strateških partnera ili direktno zato što će nam zemlje koje nas nisu priznale biti prepreka, rekao je Ibiši.

On je ukazao da čak ni mesto u kom će ove godine biti održana skupština Interpola ne odgovara Kosovu imajuci u vidu da većina latino zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova.

- Drugi problem je što se skupština Interpola održava u latino zemljama, a sledece godine će biti u Turskoj, pa bi bilo bolje da se pripremimo za sledeću godinu, imajući to u vidu. Zna se da nas većina latinskih zemalja nije priznala, a znajući i da Rusija i Srbija lobiraju protiv Kosova", rekao je Ibiši.

Na kraju je Ibiši zaključio da je Konjufca bio u pravu kada je u pitanju prijava za članstvo u Interpolu. Stručnjak za bezbednost Avni Isljami, rekao je da uprkos potrebi za članstvo u Interpolu žestoka kampanja Srbije protiv Kosova i nepovoljan diplomatski položaj Kosova mogu poremetiti planove.

foto: MUP

"Prijavili smo se prošle godine i videli da su čak i zemlje koje su nas priznale kao državu bile protiv članstva Kosova u najvećoj policijskoj organizaciji - u Interpolu. Mislim da uprkos činjenici da imamo kancelariju za vezu i da ispunjavamo sve uslove, Kosovo nije u dobroj poziciji zbog ekstremne ofanzive Srbije i njenih saveznika. Kosovo nema dovoljno glasova za članstvo u Interpolu", rekao je on.

On je dodao da je Ministarstvo spoljnih poslova procenilo da matematički ne može da se bude deo te organizacije.

"Mislim da su ministar spoljnih poslova, Glauk Konjufca, i njegovo osoblje matematički izračunali da nema dovoljno glasova za članstvo i zato Kosovo sada ne treba da aplicira za Interpol", rekao je Isljami. On je naglasio da bez sigurnih glasova za članstvo ne bi trebalo podnositi nikakve prijave. Kosovo nije uspelo da se pridruži Interpolu ni prošle godine, nakon čega je usledilo uvođenje 100 odsto takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja