TREĆA OPTUŽNICA NA KOSOVU: Zorana Vukotića terete za navodne ratne zločine protiv civila i silovanja
Foto: Zoran Šaponjić

TREĆA OPTUŽNICA NA KOSOVU: Zorana Vukotića terete za navodne ratne zločine protiv civila i silovanja

Politika -

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je još jednu optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv Zorana Vukotića, optuženog za navodno delo ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i silovanja tokom rata na Kosovu.

Prema optužnici, "Vukotić je kao pripadnik policijskih snaga rezervnog sastava MUP-a Srbije, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, za vreme rata na Kosovu, 22. maja 1999. godine, u saradnji sa drugim pripadnicima vojske, policije i paravojnih snaga Srbije, na teritoriji opštine Vučitrn učestvovao u deportaciji albanskog civilnog stanovništva".

Vukotić je sa ostalima navodno fizički i psihički zlostavljao albanske civile, koristeći nasilje i druga nečovečna dela.

"Izvršio je seksualno zlostavljanje kao deo šireg i sistematičnog napada prema ženi albanske nacionalnosti", navodi se u optužnici.

"Ovim radnjama je optuženi Z. V. u saizvršilaštvu sa drugim članovima počinio krivično delo ‘zločin protiv civilnog stanovništva'".

Vukotić je od marta 2016. godine u pritvoru na Kosovu, a u međuvremenu su protiv njega pokrenuta dva sudska procesa. U jednom je oslobođen, a u drugom osuđen prvostepeno.

Prema danas podignutoj optužnici, čeka ga još jedan.

Pored Vukotića, po optužbama za ratne zločine na Kosovu se sudski procesi vode protiv još petorice Srba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track