Pastor: Rasvetliti kupovine odbornika i kupovine glasova

Skupština Vojvodine

Pastor: Rasvetliti kupovine odbornika i kupovine glasova

Politika -
Pre sadašnjih spekulacija o kupovini odbornika i poslanika, uoči izbora u maju imali smo pojave kao što su podela humanitarne pomoći u zamenu za glas ili kupovinu glasova na izborima, rekao je predsednik vojvođanskog parlamenta

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da se mora stati na put pojavama kao što su kupovina odbornika i poslanika, kao i kupovini glasova na izborima. Pastor se zauzeo da nadležne institucije rasvetle sve sumnje u vezi sa tim pojavama.

"Pre sadašnjih spekulacija o kupovini odbornika i poslanika, uoči izbora u maju imali smo pojave kao što su podela humanitarne pomoći u zamenu za glas ili kupovinu glasova na izborima. Tome se mora pogledati u lice i sve to se mora rasvetliti", rekao je Pastor na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ne može neko sada biti razočaran pojavom kupovine odbornika i poslanika, ukoliko ranije, pre izbora, nije bio razočaran zbog pojave kupovine glasova. "Onaj ko je sejao vetar, sada žanje oluju", poručio je Pastor i dodao da se moraju osmisliti demokratski mehanizmi kako bi se stalo na put trgovini odborničkim i poslaničkim mandatima. Govoreći o novoj Skupštini i Vladi Srbije, Pastor je rekao da je otvoren za saradnju sa "mladim i neopterećenim" predsednikom republičkog parlamenta Nebojšom Stefanovićem, kao i da nova vlada zaslužuje da joj se pruži šansa. "Interes svih nas je da nova vlada bude uspešna, jer će to značiti da ćemo sutra imati manje problema nego što ih imamo danas", kazao je Pastor.

Pozdravio je najavu premijera Srbije Ivice Dačića da će nova vlada biti okrenuta budućnosti, a ne prošlosti i rekao da je u proteklom periodu Srbija previše bila okrenuta prošlosti. Predsednik vojvođanske Skupštine pozdravio je i najavu premijera da će se pitanje autonomije Vojvodine rešavati kroz saradnju pokrajinskih i republičkih institucija, kao i najave da će agrarni budžet biti povećan, a agrarna politika stabilna. Pastor je pozdravio i najavu da će se voditi računa o ravnomernom regionalnom razvoju i rekao da je Vlada Srbije u proteklim godinama uskraćivala finansijsku podršku investitorima koji su želeli da ulažu u Vojvodinu i podržavala ih da investiraju u druge delove Srbije.

Pastor: Nova vlada Srbije zaslužuje podršku svih

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da nova vlada Srbije i ekspoze premijera Ivice Dačića bez svake sumnje zaslužuju nedvosmislenu podršku svih građana, uključujući i one u Vojvodini. Dobro je to što je Vlada formirana jer je to "stabilizovalo političku scenu u Srbiji", rekao je Pastor na konferenciji za novinare i naglasio da su ciljevi republičke vlade u redu, ali će se, kako je rekao, na kraju meriti njeni konkretni koraci i rezultati.

Predsednik pokrajinske skupštine je istakao da je zadovoljan onim što je Dačić rekao u ekspozeu da će se nova vlada Srbije zalagati za autonomiju Vojvodine u okviru Ustava i pokrajinskog statute i da će štititi tu autonomiju.

"To nije autonomija Vojvodine protiv Srbije, nego autonomija u Srbiji", naglasio je Pastor, koji je i lider Saveza vojvođanskih Mađara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track