Uzroci požara u Žilivodama još nepoznati

Istraga u toku

Uzroci požara u Žilivodama još nepoznati

Srbija -
Požar na lokaciji Žilivode, na kojoj se, kako se sumnja, nalaze posmrtni ostaci 26 nestalih Srba, izbio je sredinom jula, dve nedelje pre završetka dvogodišnje istrage

PRIŠTINA - Uzrok požara, koji je pre 15 dana izbio u selu Žilivode, kod Obilića, na lokaciji pretraživanoj zbog sumnje da se na njoj nalazi masovna grobnica, i dalje je nepozat, a istraga je u toku, rečeno je u Euleksu. "Istraga u vezi sa uzrocima požara u Žilivodama je i dalje u toku. Trenutno nemam više informacija, jer je naša generalna praksa da ne komenarišemo istrage koje su u toku", kazala je portparol Euleksa Irina Gudeljević. Požar na lokaciji Žilivode, na kojoj se, kako se sumnja, nalaze posmrtni ostaci 26 nestalih Srba, izbio je sredinom jula, dve nedelje pre završetka dvogodišnje istrage. Tokom tog perioda na lokaciji bivšeg ugljenokopa Belaćevac kopalo se do dubine od 25 metara.

Predstavnik Euleksovog Odeljenja za sudsku medicinu Alan Robinson ocenio je 17. jula da je požar na lokalitetu Žilivode, gde je teren pretraživan zbog mogućnosti da se na njemu nalazi masovna grobnica, izazvao obimnu štetu i unazadio istragu. Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji ocenilo je da je požar na lokaciji Žilivode podmetnut u nameri da se prikriju stradanja i zločini nad Srbima. Tadašnji ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović apelovao je na Euleks da što pre istraži uzroke požara u selu Žilivode kako se ne bi spekulisalo da je vatra podmentuta.

Bogdanović je tada naveo da postoje indicije da je požar namerno izazvan kako bi se prikrili tragovi o ubijenim koji su bačeni u jamu, i dodao da je zato važno što pre utvrditi pravu istinu. I Srpsko nacionalno veće je tada ocenilo da je podmetnuta vatra, koja je tinjala tri dana pre nego što su vatrogasci došli da je gase, u bivšem ugljenokopu u koji su albanski teroristi bacili tela 12 rudara kidnapovanih 22. juna 1998. godine i kako se sumnja tela još 14 kosovskih Srba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track