Najnovije vesti

TREĆA ŽRTVA KORONE U SRBIJI! VUČIĆ: Počinje KINESKI MODEL borbe - masovno testiranje počinje za 48 sati!
Foto: Printscreen Tanjug

nove mere

TREĆA ŽRTVA KORONE U SRBIJI! VUČIĆ: Počinje KINESKI MODEL borbe - masovno testiranje počinje za 48 sati!

Politika
20:02h

Predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sastali su se danas posle podne sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv virusa korona.

Predsednik Srbije je rekao da je pre nešto više od sat vremena preminula još jedna osoba stara 60 godina u bolnici Dragiša Mišović, i dodao da je to treća osoba koja je preminula u našoj zemlji od koronavirusa.

Kako je rekao, u pitanju je ženska osoba koja nije imala tešku kliničku sliku,

"Broj obolelih se povećava iz dana u dan. Do sada smo se trudili i čini mi se delimično uspešno uz nadzor i ključu ulogu lekara da pandemijsku krivu usporimo, ali nismo suštinski napali virus", rekao je Vučić i dodao da su danas imali razgovor sa kineskim prijateljima.

Kako kaže, razgovarali su o tri stvari.

foto: Printscreen Tanjug

"Jedna kako i na koji način da zdravstveno napadnemo virus, durgo su dodatne mere koje moramo da preduzmemo, i treća su ekonomske mere i šta je to što treba da se uradi kako bi se olakšala kriza", rekao je Vučić.

"Promenićemo pristup i politiku i krećemo na masovna testiranja. Očekujte da drastično uvećamo testiranje za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za prvih nekoliko dana", rekao je Vučić i dodao da će u međuvrremenu dobiti i nove testove.

Prema njegovim rečima, prihvatili su kineski model.

"Mnoge zemlje su se trkale kako da najbolje odigraju politički. Ovo je jako teško i imaćemo mnogo problema u tehničkom smislu, ali borićemo se duplo snažnije nego do sada", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to je kao kada imate gangrenu na nozi, i vi je odsecate, ali ona raste na drugoj strani, i dodaje da je pitanje trenutka kada ćete da izgubite nogu.

"Treba da testiramo što više ljudi. Da uhvatimo i deo skoro zdravog tkiva i tada će organizam biti totalno zdrav", rekao je Vučić.

Dodao je da je za to potrebno potpuno poštovanje pravila, i dodao da su kinezi rekli da je dobro što smo produžili policijski sat.

"Nećemo povećivati i dalje policijski sat, ali ćemo raditi nešto drugi. Imaćemo trijažu pacijenata i bolesnika. Lakše bolesnike ćemo smeštati u posebne bolnice. Kako bi brzo ulazili i izlazili odatle. Neće više postojati mogućnost da se prekrši samoizolacija. Kazna će biti od 3 do 12 godina zatvora", istakao je Vučić.

foto: Printscreen Tanjug

Kako kaže, vojska će za jedan dan postaviti 3000 kreveta na Sajmu.

"Zatim idemo na srednje bolesnike, gde ćemo koristiti neinvazivne respiratore koje moramo da nabavimo, i one gde će nam trebati najveća stručnost, za invazivne respiratore i koji će biti smešteni na Infektivnoj, Dragiši Mišoviću, VMA i Zemusnka bolnica", rekao je Vučić.

Kako kaže, razgovarali su i o terapijskim protokolima.

"Oni su rekli našim lekarima šta je dobro i spremni su da pomognu i sa svojom tradicionalnom medicinom", rekao je Vučić i dodao da je neophodna striktna izolacija svakog obolelog.Kako kaže, to ćemo morati da postignemo, i dodaje da je bolje da krenemo u napad nego da pustimo da nas korona izjeda.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Moramo da budemo još agresivniji, da krenemo u ofanzivu i da pokažemo da možemo da budemo jači i da napadnemo virus", rekao je Vučić.

Kaže da će početi da se proizvodi Hlorokin i u Srbiji.

Dovoljno je da 21 do 27 dana sedimo u kući i kraj. To samo od nas zavisi, inače neće biti kraj nikada, naglasio je Vučić

Što se tiče ekonomskih mera pripremamo ozbiljan paket mera i značajan i veliki novac. Srbija neće da smanjuje penzije, nećemo dirati ni minimalac ni plate u javnom sektoru, svećemo sada da usmeriti na privatan sektor.

foto: AMG

Hvala svim tim ljudima koji su nam ponudili pomoć.Od 2,5 do 4 milijarde ćemo odvojiti za najugroženije grane, kao što su turizam, poljoprivreda. Martovska penzija neće ići u dva dela, već u jednom 10. aprila, plus 4.000 dinara dodato za svakog penzionera", rekao je Vučić.Kako kaže, Srbija zahvaljujući dobrom radu ima novac i nema problema sa likvidnošću.

"Radićemo i pravićemo ozbiljan program. Izaćićemo za 10 dana sa ozbiljnim programom i sprovešćemo ga u delo kao što smo i reforme 2014.godine. Verujemo da ćemo i u ovoj situaciji biti jedna od tri zemlje u Evropi koje će da najmanje osete posledice"; rekao je Vučić i dodao da će posebnu pomoć i podršku imati oni koji ne budu otpuštali ljude.

Vućić: Niko u BiH neće biti gladan, pomoći ćemo i drugima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Srbija u skladu sa svojim mogućnostima pomoći Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama u regionu u borbi protiv korona virusa slanjem medicinske opreme i osnovnih životnih namirnica.

Vučić je rekao da je danas razgovarao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i da je Republika Srpska zvanično zatražila ''veliku pomoć'' od Srbije u borbi protiv koronavirusa.

''Sve što možemo i koliko mozemo u lekovima, medicinskoj opremi, mašinama i zastitnim materijalma, pomoći ćemo Republici Srpskoj'', rekao je Vučić na konferenciji za medije u Palati Srbija posle sastanka sa kineskim lekarima.

Vučić je kazao da je stiglo i nekoliko molbi za pomoć iz Federacije BiH, poput opštine Goražde, i naglasio da će Srbija nastojati da u skladu sa svojim mogućnostima, tako da ne ugrozi svoje potrebe i pozicije, svima pomogne.

''Tražili su dozvolu izvoza oko 15 tona pšenice za Republiku Srpsku i 15 tona za Federaciju BiH, po 10 i pet hiljada tona kukuruza i soje. Niko u BiH, bez obzira u kom delu živi, ne samo da neće biti gladan nego u potpunosti može da računa da će od Srbije dobiti robu koja je u ovom trenutku deficitarna na evropskom i svetskom tržištu'', rekao je Vučić.

Dodao je da na sličnu pomoć mogu da računaju i Crna Gora i Severna Makedonija.

- Moja molba za građane Srbije je da sve što radimo je uzalud ako nam ne pomognu i ostanu u kući. Brojte kao u vojsci od 28 do dana izlaska. Hva la svima koji se bore, lekarima, medicinskim sestrama kuvarima, farmaceutima svima koji rade da spremo dočekaju ovu situaciju, hvala i vama novinarima koji doprinosite u borbi sa koronom.

foto: Printscreen

Ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo zahvalila se predsedniku na poverenju Kini i njihovim stručnjacima. "Oni su već posetili nekoliko važnih institucija u SRbiji, i već su dali svoje savete.

Do danas glavni deo pomoći od kineske Vlade je stigla u Beograd, još stiže u toku nedelje", rekla je Bo.

Vučić: Razmišljali smo da izolujemo Beogrda, posebno 10 opština koje su žarište

Vučić je objasino da želi da izoluje Beograd i deset opština koje predstavljaju žarište.

"Kineski prijatelji su zadovoljni našim merama i sve od sada mere donosićemo u dogovoru sa njima", rekao je Vučić.

On je ponovio da će lakši bolesnici biti smešteni na Sajmu.

"Najtežim bolesnicima želimo da ostavimo mesta u klinikama", rekao je Vučić.

Komentarišući šta će značiti masovno testiranje, Vučić je rekao da će ono biti mnogo obimnije.

"Pokušaćemo da istražimo gotovo sve kontakte sa svim licima koja su imali i da taj krug dodatno proširujemo, kao i one koji se javljaju da imaju simptome. Sve ćemo više da zadiremo u zdravo tkivo", rekao je Vučić.

Kako kaže, blage kliničke slike će biti dovoljne da se ide u bolnicu.

"Ljudi će i sa lakim simptomima od sada dolaziti u bolnice. Svakog novog u roku od dva do tri dana, kada uspostavimo ovaj sistem, ići će na Sajam, ili na neka druga mesta po Srbiji"; rekao je Vučić.

foto: Printscreen Tanjug

Kada je proces izlečenja u pitanju, Vučić je rekao da je potrebno oko 28 dana za sigurnost da bi bili sigurni da je neko izlečen.

Očekujemo dava aviona iz Emirata, Norveška nam je pomogla, ali ništa ne bismo mogli bez pomoći Kine. Nama 90 posto pomoći koju dobijamo ili plaćamo stiže iz Kine. Kina mnogo voli Srbiju i hvala im na tome, a i mi volimo Kinu.

Predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sastali su se danas posle podne sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv virusa korona.Sastanku u Palati Srbija, prisustvovali su i članovi oba krizna štaba - za suzbijanje novog korona virusa, koji predvodi premijerka , kao i za otklanjanje posledica po privredu, na čijem čelu je predsednik, objavio je predsednik na instagram profilu "Budćnostsrbija", uz fotografije sa sastanka.

U Republici Srbiji je do 15 časova 23. marta 2020. godine registrovano ukupno 249 potvrđenih slučajeva COVID 19., a preminule su tri osobe.

Kurir.rs

Foto printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track