Pastor: Ustavni zakon o Vojvodini rešava problem

Pastor: Ustavni zakon o Vojvodini rešava problem

Politika -
Predsednik Skupštine Vojvodine ističe da je to jedan od načina rešavanja tog problema jer smatra da promene Ustava Srbije u ovom trenutku nisu realne, pošto taj proceš zahteva širok politički kompromis, ali i vreme

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da bi problemi u funkcionisanju vojvođanske autonomije moglo da budu rešeni donošenjem ustavnog zakona o ingerencijama te pokrajine, koji bi imao snagu kao Ustav.

Trenutna politički konfliktna situacija, nastala nakon odluke Ustavnog suda kojom je ukinuto više odredbi Zakona o prenosu nadležnosti Vojvodine, mogla bi se rešiti donošenjem ustavnog zakona kojim bi se na jasan način definisale ingerencije Vojvodine, rekao je on u intervjuu Dnevniku.

Pastor ističe da je to jedan od načina rešavanja tog problema jer smatra da promene Ustava Srbije u ovom trenutku nisu realne, pošto taj proceš zahteva širok politički kompromis, ali i vreme.

Nažalost, ne vidim da danas postoji mogućnost da se pristupi promeni Ustava jer se oko te ideje teško može napraviti širi konsenzus, kazao je predsednik vojvođanske skupštine.

Pastor je dodao da se situacija s nadležnostima Vojvodine može prevazići bez promene Ustava, donošenjem posebnog pravnog akta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track