MINISTAR VULIN: Lekciju Borela da prouče oni iz EU koji su priznali Prištinu
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Ministar odbrane Srbije

MINISTAR VULIN: Lekciju Borela da prouče oni iz EU koji su priznali Prištinu

Politika -

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da, ako Evropska unija hoće da ima primat u vođenju pregovora između Beograda i Prištine, treba najpre da dokaže da njena reč nešto vredi i da sprovede Briselski sporazum u celini, onako kako je zaključen i kako je EU garantovala da će biti sproveden.

Naveo je da su granice Srbije baš one koje priznaju Španija, Kipar, Rumunija, Slovačka i Grčka, kao i rezolucija SB UN 1244, i da se neće menjati.

Povodom izjave šefa diplomatije Evropske unije Žosepa Borela da je "jasno da se EU zalaže za održavanje trenutnog stanja kada su granice u pitanju, a neke zemlje članice su vrlo protiv pokretanja u tom pravcu", te da, ako se počne sa promenom granica na jednom mestu, javiće se i drugi koji žele isto, Vulin je rekao: Radujem se što je komesar Borel još jednom podsetio da bi komadanje Srbije izazvalo ratove i sukobe kakve je izazvalo i razbijanje SFRJ i da je najbolje da sve ostane u okvirima međunarodnog prava. Posebno sam mu zahvalan što će njegovu lekciju morati dobro da prouče članice Evropske unije koje su priznale takozvano Kosovo i tako ugrozile stabilnost Balkana", rekao je Vulin.

On je na dodeli priznanja najistaknutijim pojedincima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, naglasio da ako Evropska unija hoće da ima primat u vođenju pregovora između Beograda i Prištine, treba najpre dokaže da njena reč nešto vredi i da već jednom sprovede Briselski sporazum u celini, onako kako je zaključen i kako je EU garantovala da će biti sproveden.

- Do tada njihova reč je sfera propagande. Kada god su stranci odlučivali o narodima Balkana, razmišljali su o svojim interesima, o vojnim bazama ili prirodnim bogatstvima koje žele da koriste ali nikada nisu ni pomislili na budućnost balkanskih naroda. To smo naučili u krvavim ratovima koje smo vodili zbog njih, a i sa njima. Vreme je da mi Balkanci sami odlučimo kako će živeti naša deca", poručio je ministar Vulin.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track