Najnovije vesti

ŽOZEP BOREL O MOGUĆEM SPORAZUMU: Beograd i Priština da se dogovore, ali nemaju odrešene ruke
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

MORA BITI PRIHVATLJIVO ZA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU

ŽOZEP BOREL O MOGUĆEM SPORAZUMU: Beograd i Priština da se dogovore, ali nemaju odrešene ruke

Politika

BRISEL -  Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da je vrlo jasno da je EU za očuvanje postojećih granica, te da se neke države članice EU protive bilo kakvom koraku u ovom pravcu, prenosi RSE.

Govoreći na video-konferenciji sa grupom zapadnoevropskih novinara, šef evropske diplomatije je upozorio da budući sporazum između Prištine i Beograda mora da bude prihvatljiv za međunarodnu zajednicu, prenosi RSE.

"Oni nemaju slobodne ruke da odluče šta god žele jer svaki sporazum će imati posledice za region. Vi vrlo dobro znate koliko je osetljivo pitanje promene granica. Počnete da menjate granice na jednom mestu, a onda drugi kaže 'i ja želim da promenim granice'", rekao je Borel novinarima.

Upitan o angažovanju američke strane u proces pregovora, Žozep Borel je poručio da se Brisel ne takmiči sa Vašingtonom, ali da postoji samo jedan dijalog između Prištine i Beograda a to je, smatra, dijalog koji je pokrenula Evropska unija.

"Ako SAD žele da pomognu, to je dobro, jer bi ta pomoć bila korisna. Međutim nas ne vode propagandističke namere. Mi želimo da obavimo ozbiljan posao i pokrenemo dijalog koji je danas, nažalost, blokiran, iz istog razloga kao i juče, zbog političke nestabilnosti na Kosovu", rekao je Borel.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

On je ocenio neopravdanim nedavne izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija oko novoimenovanog specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Borel je upozorio da bez obzira na njihovo državljanstvo, radi se o državnim službenicima ili nacionalnim diplomatama koji rade za EU institucije.

Tači je naime poručio da "treba da budemo svesni da je ovo (Kosovo) nezavisna i suverena država, ali da preko puta imamo dva pregovarača koji dolaze iz država koje nisu priznale Kosovo (Slovačka i Španija). Gospodin Lajčak je čak glasao protiv učlanjenja Kosova u UNESCO".

"Činjenica je da specijalni predstavnik iz Slovačke. Ja dolazim iz Španije. Pa šta?", podvukao je Borel dodajući da bi se isto moglo desiti da je na mesto Lajčaka imenovan neko iz država koje priznaju Kosovo, pa bi i Srbija dala sebi za pravo da prigovara zbog imenovanja.

Stoga je poručio političarima da se, kako se izrazio, kane takvih stvari.

(Kurir.rs/RSE)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...