Najnovije vesti

IVICA DAČIĆ: Srbija nije prestala sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

demanti

IVICA DAČIĆ: Srbija nije prestala sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova

Politika

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić demantovao je danas kao "veliku laž" medijske navode da je Srbija obustavila kampanju povlačenja priznanja Kosova. poručio je danas .

"

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

Srbija nije prestala sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova, niti će prestati ako svi drugi ne prestanu sa kampanjom za priznavanje tzv. Kosova", ističe Dačić u odgovor na pisanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da je Srbija obustavila kampanju, na šta se pozivaju na neimenovane diplomatske izvore u Briselu.

Dačić je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako navodi, istakao da se radi o velikoj laži.

"Srbija već više godina javno kaže da će prestati sa kampanjom povlačenja priznanja samo ako svi drugi prestanu sa kampanjom za priznanje Kosova i učlanjenje u međunarodne organizacije. Pošto to nije slučaj, Srbija nije prestala sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova. Kad prestanu oni, prestacemo i mi", poručio je Dačić u izjavi za Tanjug.

RSE je objavio danas posle podne izjavu neimenovanog visokog diplomatskog izvora u EU da "su se strane u Srbiji kao deo dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga, složile da neće nastaviti sa ovom kampanjom".

Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, "iritantno pitanje", prenosi RSE.

"Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo", naveo je taj sagovornik.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Diplomate iz Brisela, prenosi RSE, ocenjuju da obe strane treba da doprinesu konstruktivnoj atmosferi, koja će omogućiti obnovu dijaloga.

Oni smatraju da nedavno uvođenje mera reciprociteta prethodne kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem "nije u tom duhu".

Briselski zvaničnici očekuju i od nove kosovske vlade da predpreduzme sve mere kako bi se stvorila pozitivna atmosfera oko dijaloga koji ubrzo treba da se nastavi u Briselu, što podrazumeva i ukidanje ovih mera.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...