PREMIJERKA BRNABIĆ: Nadamo se da će Priština povući svoje odluke, Tači da se probudi!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Vlade Srbije

PREMIJERKA BRNABIĆ: Nadamo se da će Priština povući svoje odluke, Tači da se probudi!

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se nada da će Priština povući sve odluke koje znače odsustvo ekonomske saradnje, dok je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo da je Brisel u potpunosti posvećen tome da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Fabrici je naveo da je EU u potpunosti posvećena tome da dođe do potpuno sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Tu je uloga Lajčaka izuzetno značjana. On već radi, ali izdaleka, jer avio-saobraćaj još ne radi", rekao je Fabrici.

Premijerka je, posle sastanka sa Fabricijem, prenela da su, između ostalog, razgovarali i o formiranju nove vlade u okviru Privremenih insitutcija u Prištini i daljih koraka koje, kaže, očekujemo i kojima se nadamo, kako bi se nastavio dijalog.

"Ja sam pozdravila imenovanje Miroslava Lajčaka kao specijalnog predstavnika EU za dijalog. Predsednik Vučić i ja smo sa Lajčakom u stalnom kontaktu i nadamo se da će se uskro povući sve odluke koje znace da nema ekonomske saradnje i sprečavaju protok roba i ljudi, kako bismo mogli da se vratimo dijalogu", poručila je Brnabić.

"Tači treba da se probudi i shvati realnost"

Hašim Tači zaista treba da se probudi i da shvati šta je realnost, poručila je danas premijerka Ana Brnabić. Ona je tako prokomentarisala Tačijevu izjavu da je optimista "da će se Preševo, Medveđa i Bujanovac pripojiti Kosovu bez zadiranja u teritoriju, jer je to istorijsko pravo".

"Svih godina od kad sam u vladi, zaista ne razumem odakle njemu pretenzije prema Preševu, Bujanovcu i Medveđi, ne znam odakle mu to, rekla je Brnabić novinarima nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem.

- Je l' Preševo, Bujanovac i Medveđa možda pripadaju Kosovu, koliko i Beogradu? Možda ima pretenzije i prema Budimpešti, prema Briselu, možda misli da je i to istorijsko nasleđe... Ali, to je njegov problem, konstatovala je premijerka.

Kako kaže, neozbiljno bi bilo da ona to i komentariše, jer bi, ocenjuje, to bilo isto kao kada bi pitali francuskog ambasadora da komentariše to kada bi ona, primera radi, rekla da je Pariz srpski.

- Šta će da kaže čovek, a da ostane pristojan, politički korektan i da ne koristi neke teži reči, upitala je Brnabić.

Ona je primetila i da su Albanci počeli da svojataju verske, kutlurne, istorijske spomenike.

Ali, zaista se nadam, verujem i znam da oni imaju i drugu tradiciju i bogatu istoriju i kulturu da ne moraju da svojataju tuđe. Ne znam što to rade sebi, pre svega. Kad svojatate tuđe deluje kao da niste ponosni sa onim što imate. Ali, ne moram ja da branim njihovu kulturu više nego što je brane oni sami, rekla je Brnabić.

Na pitanje kakav će biti odnos Brisela prema stavu Tačija da ne ucestvuje u pregovorima koje će voditi Lajčak, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao: "Hvala na pitanju, ali ne komentarišem komentare".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track