Najnovije vesti

SVETSKI DAN ŽIVOTNE SREDINE: Vranjanci dobili origami kontejner, evo šta je to
Foto: T. S.

donacija

SVETSKI DAN ŽIVOTNE SREDINE: Vranjanci dobili origami kontejner, evo šta je to

Srbija

VRANJE - U centru Vranja postavljen je pokretan kontejner za odlaganje staklene ambalaže. Kontejner se zove "origami" i donacija je vranjskom JKP "Komrad".

"Danas je Svetski dan životne sredine i to će biti jedan naš mali doprinos svim građanima Vranja, ali i svim ljubiteljima životne sredine. U ovom kontejneru će građani moći da odlažu staklenu ambalažu tegle, flaše, koje odgovaraju otvoru na kontejneru. Mi ćemo sav taj stakleni otpad predati kao i prethodnih godina na dalju reciklažu, s obzirom da je staklo večno i može da se reciklira nebrojano puta", kaže izvršna direktorka JKP "Komrad" Nela Cvetković.

foto: T. S.

Ona dodaje da će kontejner biti pomeran u različite delove grada. Nedelju dana će biti u ovom delu grada kasnije ćemo ga premeštati . Biće postavljen u stambenim naseljima, gornjim delovima grada, Gornjoj Čaršiji, donjem Vranju. Sve mesne zajednice će biti obuhvaćene sakupljanjem staklene ambalaže", ističe Cvetkovićeva.

Prema njenim rečima ako bude potrebe biće nabavljani i novi kontejneri za staklenu ambalažu. "Kada je u pitanju primarna selekcija otpada već smo uspostavili sistem, a i građani standarde da odvajaju PET ambalažu u žičane kontejnere i to funkcioniše dobro. Što se tiče kartonske ambalaže i papirne imamo sklopljene ugovore sa privrednim subjektima koji nam uz određenu novčanu nadoknadu predaju na dalju upotrebu, mi to baliramo na deponiji Meteris i predajemo kasnije na dalju reciklažu", objašnjava Cvetkovićeva.

Prema podacima koje je izvršna direktorka "Komrada" iznela, za 2019. godinu komunalno preduzeće u Vranju odvojilo je 63 tone PET ambalaže, 7,5 tona stakla i 21, 5 tonu kartona, tvrde plastike 1, 22 tone. "Tako da smo uspeli da uštedimo oko 40 tona ugljen-dioksida i dobili smo sertifikat to je naš doprinos zaštiti životne sredine, kaže direktorka Cvetković.

Zapremina kontejnera je pet kubnih metara.

(Kurir.rs/T.S./Foto: T.S.)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...