ŠTA ČEKA ZEMLJU PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE: Srbija dobila prvu bitku, sledi borba na tri fronta
Foto: Marina Lopičić, EPA/Valdrin Xhemaj

U fokusu

ŠTA ČEKA ZEMLJU PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE: Srbija dobila prvu bitku, sledi borba na tri fronta

Politika -

Priština je ukinula takozvane mere reciprociteta u odnosima s Beogradom, što je prvi korak ka vraćanju dijalogu, ali Srbiji u narednim mesecima predstoji bitka na tri fronta po pitanju južne pokrajine.

Sa jedne strane, tu je namera kosovskog predsednika Hašima Tačija da uz pomoć albanskih lobista ponovo, u potpunosti, pridobije administraciju SAD, zatim namera EU da istisne SAD iz pregovora i zaokruži priču o Kosovu na svoj način, kao i nastavak akcije Albanaca da spreče srpsku stranu u povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova.

U prilog tome ide i Tačijeva izjava da se nakon ukidanja mera reciprociteta Prištine međunarodni pritisak sada mora usmeriti na Srbiju da bi se nastavio dijalog.

Da je težak period pred državom, rekao je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da očekuje pritiske po pitanju Kosova u narednih šest meseci do godinu dana.

- Očekujem pritiske u narednih šest meseci do godinu dana, nesumnjivo.... Šta god Priština učinila ili ne učinila, to je njihovo čedo, to je dete sad poodraslo, pa sad pravi i nestašluke, ali to će uvek biti njihovo dete. Kakvo god da bude rešenje, Beograd ne može da bude naročito zadovoljan - poručio je Vučić.

Šef diplomatije Ivica Dačić u razgovoru za Kurir kaže da je pozitivno što su ukinute mere, ali da je nepoznanica da li će Priština da ispuni stvari iz Briselskog sporazuma koje su već dogovorene.

- Drugo, pitanje predloga za kompromis, o tome nije razgovarano. Biće različitih ideja i različitih pritisaka, zato je potrebno jedinstvo u zemlji - naveo je Dačić.

FRONT 1

TAČI PREKO ALBANSKIH LOBISTA VRAĆA NAKLONOST SAD

Hašim Tači namerava da angažuje albanske lobiste da ponovo pridobije američku administraciju u potpunosti. SAD podržavaju Kosovo, međutim, dolaskom na vlast Donalda Trampa karte su se izmešale, pa sad i oni traže da rešenje Kosova bude prihvatljivo i za Srbiju.

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da Priština kupuje vreme, jer veruje da će posle izbora u SAD imati mnogo bolju poziciju.

- Njihovi lobisti koji su veoma moćni i uticajni rade punom parom. Tači želi da pojača svoju poziciju u Vašingtonu. U Evropi je njihov glavni adut Nemačka, koja se protivi bilo kakvom menjanju granica. Takođe, Prištini šteti i smeta to što SAD u predsedniku Vučiću vide važnog i pouzdanog partnera na Balkanu - kaže Jovanović.

Prema rečima bivšeg diplomate Zorana Milivojevića, većina struktura u Evropi, i deo (demokrate) u SAD, nastoji da se rešenje nađe sa pozicija koje odgovaraju Prištini.

- U SAD je već na delu pritisak albanskih lobista da se administracija vrati na staro. Ako Tramp dobije novi mandat, dobro za nas, ako dobiju demokrate, okrenuće se Prištini - navodi Milivojević.

foto: AP/ Jacquelyn Martin

FRONT 2

EMANUEL MAKRON I ANGELA MERKEL ISTISKUJU SAD IZ PREGOVORA

Za Nemačku i Francusku, najsnažnije zemlje EU, i njihove lidere Angelu Merkel i Emanuela Makrona Kosovo je završena priča i traže priznanje od Srbije. Budući da su iz SAD poručili da nije sve gotovo i da se pita i Srbija, briselska administracija želi da skrajne američku iz pregovora. SAD se trenutno bore sa unutrašnjim problemima, što u EU vide kao šansu da sprovedu svoju zamisao.

Milivojević podseća da u Evropi preovlađuje stav da se prizna Kosovo bez ustupaka Srbiji, a Miroslav Lajčak, evropski posrednik za Kosovo, sprovodiće ono što hoće Nemačka - priznanje od strane Srbije.

- Kad je reč o Prištini, tu će biti dosta pritisaka - Avdulah Hoti je doneo meru, ali je rekao da sad Srbija treba da ispuni svoj deo, iako mi ništa nismo sabotirali. Hoti je dao do znanja da će imati dodatne zahteve. I ako ih Srbija ne ispuni, oni će vratiti reciprocitet - kaže Milivojević.

Sa druge strane, Jovanović ističe da odlazak Ričarda Grenela sa mesta ambasadora u Nemačkoj pokazuje da će do izbora njegov jedini i najvažniji zadatak biti postizanje sporazuma Beograda i Prištine.

- Sve će zavisiti od SAD jer nemoćna, nesposobna, korumpirana i kompromitovana briselska administracija nije u stanju ništa da uradi. Činjenica je da su SAD srušile vladu A. Kurtija i dovele to toga da se formira vlada s Hotijem na čelu, koja je odmah ispunila ono sto je Vašington zahtevao - ukidanje taksa bez reciprociteta. Time je Vašington pokazao da i dalje ima najveći uticaj na Kosovu - navodi on.

foto: EPA/YOAN VALAT, EPA/IAN LANGSDON

FRONT 3

SPREČAVANJE POVLAČENJA PRIZNANJA

Albanci uporno pokušavaju da spreče Beograd u povlačenju priznanja Kosova po svetu.

Jovanović kaže da će „Priština pokušati da ubedi EU i SAD da je neophodno da izvrše pritisak na Beograd da obustavi akciju povlačenja priznanja kako bi dijalog mogao što pre da se nastavi, a i da Tači i Hoti ne ispadnu gubitnici kod svojih građana“.

Milivojević tu još dodaje da vlast u Prištini mora da zna da Srbija više nije kao pre, da smo i mi dobili na značaju u međunarodnim vodama, te da, ako dođe do deblokiranja dijaloga, nema šanse da se to reši bez interesa Srbije, ma šta Albanci pokušavali.

O tome šta sve očekuje našu zemlju u diplomatskoj areni, koje su namere Hašima Tačija i albanskih lobista, koji je plan Evropske unije, i šta o svemu kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čitajte u današnjem izdanju Kurira.

foto: Kurir

DANAS POKLON ZA SVE ČITAOCE KURIRA: Blokčić sa samolepljivim papirićima za beleške

Sutra ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon blokčić sa SAMOLEPLJIVIM PAPIRIĆIMA ZA BELEŠKE! Biće vam korisni i u vašem domu i u kancelariji. Možete ih zalepiti na frižider, ekran računara, svesku, ili na neko drugo mesto, kako bi vas podsetili na nešto ili prosto da biste zapisali bitnu informaciju.

Čitajte Kurir, jer uvek dobijate više!

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: EPA/ Valdrin Xhemaj, Marina Lopičić, EPA/ IAN LANGSDON, EPA/Y OAN VALAT, AP/ Jacquelyn Martin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track