NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET: PAPRENO! Komplet udžbenika i do 17.000 dinara
Foto: Beta/Nenad Petrović

Trošak

NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET: PAPRENO! Komplet udžbenika i do 17.000 dinara

Društvo -

Kupovina udžbenika za osnovce i ove godine biće udar na kućni budžet, a najteže će biti roditeljima čija deca polaze u sedmi razred budući da će samo za komplet udžbenika morati da izdvoje i do 17.000 dinara i to bez lektire, svezaka, pernica, rančeva... a za šta je potrebno izdvojiti barem još 5.000 dinara.

Sedmaci, kao i učenici trećeg razreda, moraće da nabave nove knjige pošto se radi po novim nastavnim programima, tako da će i roditelji trećaka za komplet knjiga morate da izdvoje oko 10.000 dinara. Komplet za prvake košta oko 6.000 dinara, što je ujedno i najniža cena udžbenika, dok će najveći izdatak, po svemu sudeći, imati roditelji osmaka, jer komplet za njih staje takođe oko 17.000 dinara i to bez udžbenika za matematiku i informatiku, čije cene izdavači još nisu objavili.

foto: Nebojša Mandić

Kupovina na rate

Direktorka OŠ „Branko Radičević“ u Kruševcu Dragana Ivanković ističe za Kurir da škole svim učenicima ostavljaju izbor da udžbenike naruče preko obrazovne ustanove ili da ih kupe samostalno.

- Dosad se pokazalo da se najveći broj učenika, odnosno roditelja, odlučuje za kupovinu preko škole. Cena je ista kao i u knjižarama, ali procedura za nabavku knjiga je jednostavnija, a postoji i mogućnost da se celokupni iznos podeli na tri ili više rata. Takođe, država, u dogovoru sa školom, obezbeđuje i jedan broj besplatnih udžbenika i to za učenike koji primaju socijalnu pomoć, za trećeg i četvrtog đaka u porodici, kao i za one koji se školuju po IOP (individualni obrazovni plan) - navela je ona.

foto: Kurir

Ipak, ima i onih roditelja koji čekaju septembarske popuste kod izdavača. Takav je i Vićentije Petronijević (42), otac beogradskog đaka koji će u septembru krenuti u sedmi razred. On kaže za Kurir da mu je za komplet knjiga i nastavnih sredstava za sedmi razred preko osnovne škole ponuđena cena od 16.390 dinara, uz plaćanje na rate u maju, junu, julu, avgustu i na dan preuzimanja knjiga.

Pozajmice i krediti

- Nisam se odlučio da nabavljam preko škole zato što očekujem da ću početkom septembra moći povoljnije da nabavim knjige, jer se tada u knjižarama odobrava kupovina na više rata, pa čak i sa popustima. Uostalom, i učenici čiji su roditelji nabavljali preko škole udžbenike prethodnih godina čekali su na njih i do polovine septembra - kaže Petronijević i dodaje da se cena od skoro 17.000 odnosi samo na knjige, na šta treba dodati još nekoliko hiljada dinara za sveske, pribor iz matematike, likovno, fizičko...

- To će izneti bar još 5.000 dinara. Samo da prebrodimo do kraja septembra, a nadam se da nećemo morati da pozajmljujemo novac ili da dižemo kredit - poručio je Vićentije za naš list.

ČINJENICE

KO UDŽBENIKE DOBIJA BESPLATNO

  • učenici koji primaju socijalnu pomoć
  • treći i četvrti đak u porodici
  • đaci koji se školuju po individualnom obrazovnom planu

Kurir.rs/ M. Vujović - R. Briza Foto: Beta/Nenad Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track