ŠTA SE DEŠAVA, ZAŠTO SE REGION NAORUŽAVA? Srbija je vojno moćna, ali naoružavanje Albanaca je zabrinjavajuće!
Foto: Dado Đilas

Nemci nelegalno naoružavaju albance

ŠTA SE DEŠAVA, ZAŠTO SE REGION NAORUŽAVA? Srbija je vojno moćna, ali naoružavanje Albanaca je zabrinjavajuće!

Politika -

Posle poruke predsednika da se „nešto čudno dešava, svi se naoružavaju u regionu“, stručnjaci ocenjuju da hrvatska nabavka budi sumnju, a da kupovina oružja tzv. republike Kosovo može biti pretnja za Srbe na KiM

Posle otkrića predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se „nešto čudno dešava, svi se naoružavaju u regionu“ - apostrofirajući primer takozvane države Kosovo i Hrvatske - bezbednosni stručnjaci upozoravaju da bi opremanje kosovskih bezbednosnih snaga predstavljalo ne samo pretnju Srbima koji žive na KiM već i celoj Srbiji. Kada je reč o Hrvatskoj, ističu da to nije pretnja kao u gorenavedenom slučaju, ali može izazvati sumnju da nije u duhu dobrosusedskih odnosa.

Komentarišući vest da Nemačka naoružava tzv. vojsku Kosova, Vučić je poručio da se nešto čudno dešava svuda u regionu, ali i da će Srbija biti u stanju da se zaštiti.

Alarmantan izveštaj

- Nadam se da to naši nemački partneri neće da urade, ali postoji neizvesnost za budućnost i svi se u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom - kazao je Vučić.

Ruski portal Sputnjik javio je da vlasti u Prištini mesecima pregovaraju s nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za tzv. vojsku Kosova, a Vučić je kazao da je od Vojnoobaveštajne agencije tražio podatke čim je video tu vest. Naveo je i da je dobio izveštaj za kompletan region od predstavnika Vojske i da Srbija zaostaje za Hrvatskom kada je reč o oklopnim točkašima, te da će zato napraviti najveću narudžbinu od domaće industrije za „lazara“ i „miloša“.

foto: Dado Đilas

Stvaranje vojske Kosova

Organ Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da su izveštaji o mogućim isporukama nemačkog oružja Kosovu zabrinjavajući, ne samo zbog povećanja bezbednosnog rizika koji bi time nastao već i zbog faktičkog stvaranja vojske Kosova. Podseća da je to nedozvoljeno. - Zabrinjavajuća je mogućnost opremanja kosovskih bezbednosnih snaga naoružanjem koje bi predstavljalo pretnju kako Srbiji, tako i srpskom stanovništvu na Kosovu. Što se tiče ostatka regiona, on je, izuzev BiH, već u NATO i sa te strane smatram da Srbiji ne preti opasnost - navodi Dragaš.

Da Kosovo nema pravo na naoružanje i vojsku, da ne bi smelo ništa da nabavlja, niti da im bilo ko prodaje, ističe i profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić.

- Kosovo nema pravo na naoružanje i vojsku, Hrvatska naravno ima, ali preterano ulaganje u vojsku može izazvati sumnju da to nije u skladu s dobrosusedskim odnosima.

foto: Nebojša Mandić

Šta se dešava na KiM

Albanci dali Nemcima 170 miliona

Vlasti u Prištini mesecima pregovaraju s nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za tzv. vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje, čiji dobar deo Kosovo već poseduje. Kako tvrdi Sputnjik, kosovski Albanci su dosad isplatili Nemačkoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika KBS, a pregovaraju o nabavci nove ture nemačkih automatski pušaka G-36 (Hekler i Koh) i tenkova „leopard 2“.

foto: EPA/JOHN THYS

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track