View this post on Instagram

"Na nekoliko desetina metara smo od Bele kuće i za nekoliko minuta počinje važan sastanak sa prištinskom delegacijom pod pokroviteljstvom predsednika @realdonaldtrump, to neće biti lak sastanak za nas. U svakom slučaju mi smo spremni! Daćemo sve od sebe da postignemo kompromis po važnim ekonomskim pitanjima. Želimo mir, želimo stabilnost, želimo napredak Beograda, Prištine i celog našeg regiona i pre svega moraćemo da brinemo o našem narodu na KiM. Video sam brojne arogantne i bahate izjave albanskih zvaničnika sa KiM koji govore o priznanju Kosova. Moja poruka svima u našoj prelepoj Srbiji je - predaja nikada nije bila opcija! Živela Srbija." Predsednik Vučić pred početak razgovora u Beloj kući.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

direktno iz vašingtona

PREDSEDNIK SRBIJE OGLASIO SE NA INSTAGRAMU: Evo šta je Vučić poručio u videu pred razgovore u Beloj kući NEMA PREDAJE

Politika -

BEOGRAD/VAŠINGTON - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se danas video-snimkom na zvaničnom Instagram naogu pred sam početak razgovora o Kosmetu u Beloj kući.

- Na nekoliko desetina metara smo od Bele kuće i za nekoliko minuta počinje važan sastanak sa prištinskom delegacijom pod pokroviteljstvom predsednika @realdonaldtrump, to neće biti lak sastanak za nas. U svakom slučaju mi smo spremni! Daćemo sve od sebe da postignemo kompromis po važnim ekonomskim pitanjima. Želimo mir, želimo stabilnost, želimo napredak Beograda, Prištine i celog našeg regiona i pre svega moraćemo da brinemo o našem narodu na KiM. Video sam brojne arogantne i bahate izjave albanskih zvaničnika sa KiM koji govore o priznanju Kosova. Moja poruka svima u našoj prelepoj Srbiji je - predaja nikada nije bila opcija! Živela Srbija

Podsetimo, predsednik boravi u Vašingtonu, gde su u toku sastanci sa najvišim zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država i predstavnicima Prištine.

Zvanično su najavljene, pre svega, ekonomske teme, ali predstavnici Srbije nisu isključili mogućnost da se nametnu i neka druga pitanja, što će odbiti ukoliko bude suprotno nacionalnim interesima Srbije.

Nakon prve runde razgovora, očekuje se da se novinarima danas popodne obrati jedan od članova delegacije Beograda, koju pored predsednika Vučića, čine i ministar finansija Siniša Mali, predsednik PKS Marko Čadež i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Između 21 i 22 sata, po srednjeevropskom vremenu, novinarima bi trebalo da se obrati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić tokom posete imaće i odvojene bilateralne susrete sa savetnikom američkog predsednika Robertom O'Brajanom i savetnikom i zetom Donalda Trampa Džaredom Kušnerom.

Delegacija Srbije će danas u Beloj kući predstaviti agendu ekonomske saradnje Beograda i Prištine, koja, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, može potpuno da promeni paradigmu odnosa Srba i Albanaca na ovim prostorima.

"Mi idemo na razgovore da proširimo ekonomski uticaj naše zemlje u regionu i da otvorimo tržište KiM, koje i nije region nego nešto što je po prirodi stvari naše. Pripremili smo široku paletu infrastrukturnih projekata i predloge koji pružaju šansu za mlade privrednike", rekao je Đurić.

Da je ekonomija ključna oblast koja može da spoji dve strane, smatra i predsednik PKS Marko Čadež, koji je izrazio nadu da će delegacija Prištine biti spremna da razgovara o budućnosti, o infrastruktirnim projektima, koji će nas povezivati.

"Pripremili smo niz predloga koji prvi put okreću način na koji razgovaramo o problemu. Pored svih političkih, kompleksnih problema, koje ovo pitanje nosi, pokušali smo da iz ekonomske perspektive pođemo od onoga što nas spaja, jer se u ekonomiji uvek gleda zajednički interes i polazi od onoga što nas spaja", rekao je Čadež. On je dodao da Beograd želi da vidi šta je zajednički interes, ekonomski, jer od toga zavisi da li će naša deca sutra ostajati na ovim prostorima ili će odavde odlaziti. Prištinska delegacija takođe je najavila da je pripremila neke infraskuturne projekte.

(Kurir.rs/Instagram)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track