POČEO SASTANAK U VAŠINGTONU, VUČIĆ I GRENEL ISPRED BELE KUĆE: Delegacije BG i PR sa Trampovim izaslanikom (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

dANAS oko 16 časova

POČEO SASTANAK U VAŠINGTONU, VUČIĆ I GRENEL ISPRED BELE KUĆE: Delegacije BG i PR sa Trampovim izaslanikom (FOTO)

Politika -

VAŠINGTON - Sastanak delegacija Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za pregovore Ričardom Grenelom počeo je u Beloj kući oko 16 sati po srednjeevropskom vremenu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom predsednika @realdonaldtrump za pregovore Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prištinski premijer Avdulah Hoti stigli su u Belu kuću gde počinju razgovori Srbije - Kosova, saopštio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O'Brajan.

Sjedinjene Države su spremne da olakšaju i doprinesu ekonomskoj normalizaciji Boograda i Prištine, reklao je O'Brajan na tviter nalogu.

Kasnije u toku dana, dve delegacije očekuje sastanak sa Hauardom Korom, izvršnim direktorom američko-izraelskog saveta.

Vučić: Predaja nije opcija

Pred sastanak sa Grenelom, Vučić je poručio da će dati sve od sebe da se postigne kompromis o važnim ekonomskim pitanjima, a albanskim zvaničnicima sa KiM, koji govore o priznanju Kosova da "predaja nije opcija".

"Nekoliko desetina metara sam od Bele kuće i za nekoliko minuta počinje važan sastanak sa prištinskom delegacijom pod pokroviteljstvom predsednika SAD Donalda Trampa. Neće biti lak sastanak za nas", naveo je Vučić u video poruci objavljenoj na instagram profilu "Budućnostsrbije".

Predsednik je rekao da je srpska delegacija spremna i da će dati sve od sebe da postigne kompromis o važnim ekonomskim pitanjima, jer je najvažnije sačuvati mir, stabilnost, i postići napredak Beograda i Prištine, ali i celog regiona, a pre svega je, kaže, važna briga o srpskom narodu na KiM.

"Video sam brojne provokatne i bahate izjave albanskih zvaničnika sa KiM koji govore o priznanju Kosova. Moja poruka njima i svima u našoj prelepoj Srbiji - predaja nije opcija", istakao je Vučić.

Hoti pred sastanak u Beloj kući: Imam pozitivna očekivanja

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti danas je, neposredno pre početka sastanka u Beloj kući sa srpskom stranom, rekao da su njegova očekivanja pozitivna.

Hoti je ponovio da će tema razgovora u Vašingtonu biti sporazumi o ekonomskom razvoju, naveo je Reporteri.

"Imamo pozitivna očekivanja nakon sastanaka koje smo imali do sada. Pored diskusije o priznanju, sporazum o ekonomskom razvoju je korak ka konačnoj normalizaciji", rekao je Hoti, prenosi Kosovo onlajn.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track