U IGRI NELA, ALI I NOVO IME - MLADI VRSTAN PRAVNIK: Sastav Vlade Srbije pri kraju, traži se najbolje rešenje za ministra pravde!
Foto: Marina Lopičić

ko će biti ministar

U IGRI NELA, ALI I NOVO IME - MLADI VRSTAN PRAVNIK: Sastav Vlade Srbije pri kraju, traži se najbolje rešenje za ministra pravde!

Politika -

Na čelu ovog resora možda ostaje Kuburovićeva, ali se razmišlja i o jednom vrsnom pravniku, kojem bi ovo inače bilo prvo ministarsko zaduženje

Premijer nove vlade biće poznat za nekoliko dana, a sastavljanje njegovog kabineta ulazi u sami finiš. I dalje se traži idealna raspodela resora, ali i najbolji kandidati za pojedina ministarstva. U fokusu razgovora o formiranju vlade trenutno je budući ministar pravde, saznaje Kurir. Naši izvori otkrivaju da je dosadašnja ministarka pravde Nela Kuburović i dalje u igri da zadrži taj resor, ali i da se za tu poziciju razmatra i jedno sasvim novo ime.

Veliki i važan posao

- Nela Kuburović iza sebe ima odlične rezultate, iako je na kraju mandata odsustvovala zbog rođenja deteta. Pred novim ministrom pravde je veliki posao. On treba da dođe na čelo veoma važnog i specifičnog resora, što će posebno doći do izražaja u predstojećem periodu, između ostalog i zbog najavljenih ustavnih promena. Zbog toga se vrlo pažljivo traži najbolje rešenje. Moguće je da Nela Kuburović nastavi svoj posao, ali budući da ona ima privatnih obaveza, na stolu je i jedno potpuno novo ime iz sveta advokature. Reč je o mladom, ali vrsnom pravniku, koji bi mogao da preuzme vođenje Ministarstva pravde - kaže naš izvor.

foto: Marina Lopičić

Ugled i stručnost

Politički analitičar Vladimir Vuletić napominje da je Ministarstvo pravde jedno od najvažnijih u Vladi i da zahteva da na njegovo čelo dođe stručna, ugledna i kooperativna ličnost.

- U ovom mandatu čekaju nas i promene Ustava, ali i otvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU, u kojima resor pravde ima značajnu ulogu. Iako je važnije kako ceo sistem funkcioniše, naravno da se s razlogom traži prava ličnost za ministra pravde. Budući ministar mora ugledom, kooperativnošću, stručnošću i energijom da poveže sistem i učini ga što efikasnijim. Javnost je nestrpljiva da sazna sastav nove vlade, ali zaista su okolnosti kompleksne. Treba tri puta meriti, a jednom seći - kaže naš sagovornik.

foto: Printscreen

Mandatar ovih dana

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavio je u utorak da će ime novog mandatara za sastav vlade saopštiti za tri, a najkasnije za sedam dana. Krajnji rok za formiranje vlade je 3. novembar.

Rokade i nova lica u Nemanjinoj 11

Stefanoviću diplomatija, Gojkovićevoj kultura?

Kurir je već pisao da se u novoj vladi planiraju rokade, pa će dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najverovatnije preuzeti drugi resor, a kao opcije se pominju Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova. Izvesno je i da Aleksandar Vulin neće više biti ministar odbrane. Prema našim informacijama, bivša predsednica parlamenta Maja Gojković najbliža je fotelji ministra kulture, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najozbiljniji je kandidat za ministra privrede. Moguće je i da će Jadranka Joksimović prepustiti resor evrointegracija Suzani Grubješić, koja je trenutno generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić, Marina Lopičić

Kurir / Ivana Kljajić Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track