OČEKUJE SE DA PLAN BUDE TEŽAK DEVET MILIJARDI EVRA: Evropska komisija sutra o napretku Srbije i investicijama u Zapadni Balkan
Foto: Zorana Jevtić

Izveštaj će obuhvatiti ekonomske kriterijume

OČEKUJE SE DA PLAN BUDE TEŽAK DEVET MILIJARDI EVRA: Evropska komisija sutra o napretku Srbije i investicijama u Zapadni Balkan

Politika -

Evropska komisija će sutra popodne na sastanku komesara usvojiti godišnji Paket proširenja i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan.

U okviru Paketa proširenja nalazi se i izveštaj o napretku Srbije u svim oblastima o kojima se pregovara u okviru pristupnog procesa.

Izveštaj će obuhvatiti ekonomske kriterijume i napredak u reformama koje je Srbija preduzela u oblasti privrednog razvoja, kao i političke kriterijume koji se odnose na vladavinu prava u zemlji.

Ovaj izveštaj Komisije poslužiće zemljama članicama u dogovoru oko otvarnja novih pristupnih poglavlja sa Srbijom do kraja godine.

Izveštaj će biti i osnova za izradu rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, čije se usvajanje očekuje početkom 2021. godine.

Istovremeno sa Paketom proširenja, Evropska komisija usvojiće i predstaviti Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan.

Očekuje se da plan bude "težak" devet miljardi evra, koje će EU investirati u dugoročni oporavak Zapadnog Balkana od posledica pandemije COVID19, kao i u infrastrukturne projekte.

U Evropskoj komisiji napominju da je cilj ovih investicija ekonomsko povezivanje i jačanje regiona, odnosno smanjenje razlike između ekonomija EU i Zapadnog Balkana u cilju bržih evrointegacija.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track