RUSIJA JAČA SARADNJU SA SRBIJOM: Nude nam zajedničku proizvodnju vakcine, otvaraju tržište za naše proizvode...
Foto: EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik

Putinov odgovor

RUSIJA JAČA SARADNJU SA SRBIJOM: Nude nam zajedničku proizvodnju vakcine, otvaraju tržište za naše proizvode...

Politika -

Nakon spekulacija da zbog naše saradnje sa SAD ima šumova na relaciji Beograd-Moskva, Rusi nastavili da osnažuju srpsko-rusko partnerstvo

Srbija i Rusija su u svega nekoliko dana na gotovo svim poljima demonstrirale jačinu svog strateškog partnerstva i time poslale poruku da i u budućim izazovima računaju na međusobnu podršku. Ruski predsednik Vladimir Putin je nizom poteza, u svega nekoliko nedelja, raspršio spekulacije da, nakon Vašingtonskog sporazuma, postoje šumovi na vezi Moskve i Beograda, ocenjuju sagovornici Kurira.

Jača pozicija

Ruski predsednik je tako pre tri dana stavio potpis na to da Srbija uđe u slobodnu trgovinu s Evroazijskom ekonomskom unijom. Iste nedelje označen je završetak gradnje gasovoda Balkanski tok, a „Ruske železnice“ su svečano otvorile svoj regionalni centar u Beogradu. Uz to, svoju vojnu kancelariju u glavnom gradu Srbije, kako je najavljeno, otvara i rusko ministarstvo odbrane. Za naše građane svakako je najznačajnija vest ponuda Rusije da sa Srbijom zajednički proizvodi vakcinu protiv korone - „sputnjik V“.

S obzirom na strateško partnerstvo, koje trasira saradnju Rusije i Srbije pre svega u političkoj, ekonomskoj i vojnotehničkoj sferi, naši sagovornici smatraju da nema ništa prirodnije od ovakvih poteza Moskve. Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da je sled ovih događaja siguran znak da Srbija ojačava svoju poziciju i ne odustaje od svoje spoljne politike: - Svi oni koji pričaju da sedimo na dve-tri ili pet stolica dobijaju jasan odgovor da vodimo politiku uravnoteženog odnosa sa svim značajnim međunarodnim činiocima. Više događaja i sporazuma s Rusijom u ovom periodu treba smestiti u okvire spoljnopolitičke strategije. Mi smo strateški partneri, a to znači da imamo odnos međusobnog poverenja i saglasnost o ključnim pitanjima. Poruka je da Srbija jača međunarodni položaj strateškom saradnjom s Moskvom, ali i s Pekingom, nadamo se još boljim odnosima s Vašingtonom, a sa EU već imamo dugoročne ciljeve.

foto: Printscreen

Stari kolosek

Bivši ambasador Milisav Paić ocenjuje da je sve to potvrda da su nestali šumovi u srpsko-ruskim odnosima, koji su se pojavili neposredno nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma: - Stvari su na tom polju brzo legle i veza Beograda i Moskve je vraćena na stari kolosek, onaj koji podrazumeva strateško partnerstvo. Nije to nova faza u odnosima, već potvrda da su one na istorijskom maksimumu. Ne zaboravite da NATO odavno ima svoju kancelariju u Beogradu i zato nema ništa prirodnije nego ponuditi i Rusiji isti tretman. Srbija jednostavno održava odnose jednake distance. Rusija, naravno, budno prati dešavanja na Balkanu, jer to jeste sfera interesa svih velikih sila zbog geopolitičkog položaja i činjenice da predstavlja vazdušni, drumski i železnički koridor.

RUSKA OFANZIVA U SRBIJI

1. Kancelarija ruskog ministarstva odbrane u Beogradu - Cilj je pružanje podrške i brže rešavanje pitanja u vezi sa vojnotehničkom pomoći, vojnom i vojnotehničkom saradnjom, a u skladu sa sporazumom dve vlade o vojnotehničkoj saradnji. Spekuliše se da je ovo odgovor na kancelariju NATO, koja godinama postoji u Srbiji.

foto: Tanjug/Tara Radovanović

2. „Ruske železnice“ otvorile regionalni centar u Beogradu - Od 2013. ovo preduzeće je uspešno izvodilo železničke projekte u Srbiji i zajedno sa Srbijom je izgrađeno i rekonstruisano više od 200 kilometara pruga.

3. Srbija od Putina dobila slobodnu trgovinu s Evroazijskom ekonomskom unijom - Ovaj sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju, što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi.

4. Rusija nudi Srbiji zajedničku proizvodnju vakcine „sputnjik V“ - Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko prvi je, u intervjuu Kuriru, najavio takvu mogućnost, a ovih dana je stigla i zvanična ponuda.

foto: Shutterstock

5. Završen Balkanski tok - Gas iz Balkanskog toka za srpsko i bosanskohercegovačko tržište tehnički može da poteče već 1. januara 2021. Ovo znači gasnu stabilnost za našu državu.

foto: EPA/VASSIL DONEV
foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON U KURIRU! MOLITVENIK SVETOM VASILIJU OSTROŠKOM SA ZLATOTISKOM

Dnevne novine Kurir svim čitaocima poklanjaju jedinstvene molitvenike sa zlatotiskom.

Danas ćete uz dnevne novine Kurir na poklon Molitvenik Svetom Vasiliju Ostroškom.

Mnoga su čuda isceljenja koja se vezuju za ovog čudotvorca. Među nedavna čuda spadaju: slučaj dvomesečne bebe kojoj je izlečeno zapaljenje skočnog zgloba, devojčica koja je progovorila i momak koji je prohodao.

Sva tri zabeležena slučaja su, po izveštajima lekara, bili takvi da su samo teške operacije mogle da im pomognu, ali su ti ljudi zahvaljujući molitvama u Gornjem manastiru Ostrog promenili svoju sudbinu.

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track