VUČIĆ U NIŠU: Predsednik prisustvovao prikazu tenkova T-72MS i oklopnih vozila SLEDI DODATNO POVEĆANJE PLATA ZA VOJSKU (FOTO)
Foto: Tanjug Printscreen

rusija nastavlja isporuku naoružanja

VUČIĆ U NIŠU: Predsednik prisustvovao prikazu tenkova T-72MS i oklopnih vozila SLEDI DODATNO POVEĆANJE PLATA ZA VOJSKU (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje prikazu tenkova T-72MS u Nišu u Kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu.

Oklopno-izviđački bataljon je prikazao vojnu opremu i tehniku koju je Rusija donirala Srbiji. Na prikazu je učestvovalo 11 tenkova T-72MS i 10 oklopnih vozila BRDM-2.

Prikazu su prisustvovati potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Prisutan je bio i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Vučić se upoznao sa tehničkim karakteristikama tenkova i oklopnih vozila, a posebno ga je interesovalo mišljenje pripadnika oklopne jedinice Vojske Srbije.

- Jeste li zadovoljni tenkom? Je li sad lakše upravljivo - upitao je tenkiste vrhovni komandant koji su mu se zahvalili na formiranju tenkovskog bataljona.

Vučić se potom zahvalio ambasadoru Harcenku.

- Čekamo još vozila - rekao je Vučić i zahvalio se ruskim prijateljima.

Predsedniku je uručen poklon u vidu malog zlatnog tenka.

foto: Printscreen

- Hvala vam na modernizovanom tenku T- 72 MS. Hvala u ime cele jedinice - rekao je načelnik GŠ Milan Mojsilović.

Vučić je pripadnike Vojske Srbije upitao da li imamo elektronske uređaje za ometanje i šta je najbolje nabaviti od njih. Upoznat je i sa novom balističkom zaštitom.

- Radio sam osam godina na starom BRDM-u. To je kao da poredimo "fiću" i novi automobil - slikovito je objasnio pripadnik Vojske Srbije koliko je moćno oklopno vozilo BRDM-2.

Ambasador Harcenko je zadovoljan zbog realizacije ugovora dvojice predsednika o osposobljavanju odbrambenih snaga Srbije:

- Ovo nije kraj naše saradnje već samo početak nove faze. Rusija će nastaviti isporuke oklopnih vozila i drugih vrsta naoružanja kako bi Srbija učvrstila svoj suverenitet.

Vučić se zahvalio na donaciji Rusiji i predsedniku Putinu.

foto: Tanjug Printscreen

- Očekujemo još tenkova i BRDM-2 i da dodatno osnažimo našu vojsku. Smatramo da je najbolje da sami čuvamo svoje nebo i zemlju i da naša snaga bude preventivni faktor za svakoga ko pomisli da nas ugrozi - rekao je Vučić i najavio vanredno povećanje plata za pripadnike Vojske Srbije i rešavanje njihovog stambenog pitanja.

Tokom 2021. pripadnici Vojske Srbije će prema njegovim rečima pored pet odsto za zaposlene u javnom sektoru najverovatnije dobiti i vanredno povećanje plate.

Država hitno pomaže maloj Aniki

Vučić je rekao da država gleda kako da pomogne devojčici Aniki Manić koja boluje od teške spinalne mišićne atrofije i dodao da očekuje da će biti prebačena na lečenje pre 15. decembra.

- (Ministar spoljnih poslova Nikola) Selaković je sinoć razgovarao sa (šefom mađarske diplomatije Peterom) Sijartom... Pomoći će i Mađarska, pomoći ćemo i mi da nekim od državnih aviona malu Aniku prebacimo u Mađarsku - odgovorio je Vučić na pitanje o lečenju dece slanjem SMS-a.

Dodao je da je ponosan na to što je država preduzela mnogo o deci koja boluju od SMA.

Predsednik je podsetio i da je Vojska Srbije nedavno prvi put uvela ofanzivne dronove.

- Verujem da ćemo dodatnim ulaganjima još više osnažiti našu armiju. Kad budemo rešili još neke probleme moći ćemo da kažemo da smo spremni za odbranu od bilo kakvog agresora - rekao je Vučić.

Težak dan za Srbiju

Predsednik je naglasio da Srbiju čeka još jedan težak dan zbog broja novozaraženih i preminulih, ali da se Srbija drži mnogo bolje nego zemlje regiona i EU. Podsetio je da će za tri dana biti otvorena nova kovid bolnica u Batajnici, a za 17 dana i u Kruševcu.

Vučić je rekao da se oboleli iz Beograda dovoze u Niš jer je u glavnom gradu "užasan problem".

- Ali, to je normalno, dešava se u svim državama Evrope, ne treba da bude ograničeno da u bolnicu idu samo ljudi iz tog grada. To nama povećava troškove za transport... Ali, znam da u Nišu daju sve da spasu i ljude iz Beograda i sa KiM bez obzira na nacionalnost - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da se nada da će kriva zaraženih uskoro da se zaravni dok je navode pojedinih medija da je zdravstveni sistem pred pucanjem nazvao "sramnim".

Udarna snaga kopnene vojske

Tenk T-72MS je modernizovana varijanta ruskog tenka T-72 koji se smatr jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih.

Udarna su snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra. Tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut izmedu predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučiča i Vladimira Putina.

1 / 6 Foto: Tanjug Printscreen

Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom.

To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara. Tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole.

Tenkovi T-72 koje je Srbija dobila i srpski tenk M-84 imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje.

Srbija je od Rusije dobila i 30 oklopnjaka BRDM-2.

1 / 5 Foto: Printscreen

U okviru vojno-tehničke saradnje Srbija je prethodno iz Rusije nabavila i avione Mig-29, helikoptere Mi-17 i Mi-35 i PVO sisteme "Pancir".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track