Najnovije vesti

TAČI IMA PET ADVOKATA: Glavni trebalo da brani Šešelja, ali se on protivio
Foto: EPA

u specijalnom sudu u hagu

TAČI IMA PET ADVOKATA: Glavni trebalo da brani Šešelja, ali se on protivio

Politika

Nekadašnjeg glavnog komadanta OVK i predsednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija braniće čak pet advokata u procesu koji se protiv njega i još trojice lidera OVK vodi pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu povodom optužbi za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Glavni Tačijev advokat je Dejvid Huper (David Hooper) sa bogatim iskustvom odbrane pred međunurodinim krivičnim sudovima, kojeg je svojevremeno Haški tribunal imenovao kao branioca po službenoj dužnosti Vojislavu Šešelju u procesu koji se protiv njega vodio zbog govora mržnje, piše u zvaničnoj biografiji ovog advokata iz Velike Britanije.

Šešelj se međutim od početka postupka protivio bilo kakvim nametnutim advokatima i izborio se za svoje pravo da se brani sam tokom celog postupka pred tribunalom.

Huperova glavna oblast zastupanja je međunarodno krivično pravo. Među njegovim poznatijim slučajevima su i obrana bivšeg ministra u vladi Ruande za ratne zločine u toj zemlji Andrea Ruamakube i katoličkog sveštenika Oca Nsengimana koji je bio optužen za genocid.

Bio je glavni branilac i u slučaju Germaina Katange, bivšeg šefa milicije u Kongu i u slučaju bivšeg zamenika predsednika Kenije Villiama Rutoa.

Huperu, kao glavnom Tačijevom braniocu, kao ko-branioci u predmetu biće i Sofi Menegon, Dastid Palaska, Samjuel Blom-Kuper, Pjer-Ričard Prosper.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...