INOVACIJE U ZDRAVSTVU – još jedan dokaz ženskog rada i zalaganja
Foto: Privatna Arhiva

IVANA KOSTIĆ

INOVACIJE U ZDRAVSTVU – još jedan dokaz ženskog rada i zalaganja

Društvo -

Pametna rukavica koja pomaže slabovidim osobama, uređaj koji omogućava bežično merenje EKG-a i proizvodi kakvi garantuju uspešno lečenje Helicobacter pilori, samo su neke od inovacija kojima u razvoju pomaže kompanija Health Tech Lab..

- To je zdravstveno-tehnološki ekosistem Srbije koji okuplja udruženja pacijenata, startapove, finansijere, edukativne i istraživačke institucije, kompanije i predstavnike države i druge u cilju saradnje na poboljšanju lokalnih uslova za razvoj inovacija u zdravstvu - kaže njen osnivač Ivana Kostić, master humane i animalne fiziologije i doktor u oblasti bioinženjerstva i regenerativne medicine.

Bostonska iskustva

Ona opisuje rađanje ideje o Laboratoriji zdravstvenih tehnologija. - Tokom drugog dela doktorata na MIT, u Bostonu, SAD, imala sam prilike da učestvujem u pedijatrijskom hakatonu u bostonskoj dečjoj bolnici. Ubrzo nakon što sam saznala da je moguće taj događaj organizovati i u drugim zemljama sveta, organizovan je i Prvi medicinski hakaton u Beogradu. Tada sam upoznala Damjana Damnjanovića, koji je tada bio predsednik Udruženja pacijenata Srbije i osnivač Plavog kruga, udruženja pacijenata sa dijabetesom. On i ja smo, nakon nekoliko uspešno realizovanih zajedničkih poduhvata, rešili da krenemo u saradnju kao koosnivači Health Tech Laba - govori Ivana, koja je 2019. godine postala nacionalni ženski uzor pri Central European Startup Awards.

Health Tech Lab nije tipičan startap, već predstavlja čitav ekosistem. - Samim tim i izazovi su kompleksniji u poređenju sa onima sa kojima se startapovi susreću. Samo jedan od primera je i neophodnost razvoja veština komunikacija i sa studentima i sa profesionalcima, i sa lekarima i sa programerima i sa državnim službenicima i zvaničnicima, kao i sa korporativnim ljudima i omogućavanje uspešne saradnje sa svim navedenim karikama ovog ekosistema - komentariše.

Jedan od podstreka za dalji razvoj bila im je nagrada iz 2019. godine Women in Tech Challenge u kategoriji Nauka i istraživanje, podržana od strane žirija sa Univerziteta u Sorboni, Pariz, Francuska. - S druge strane, Health Tech Lab je kroz preakceleracijski program podržao više od 20 startapova, kroz mentorstvo i edukativne radionice, kao i povezivanje i umrežavanje. Pobednički startap prvog akceleracijskog programa Srem-cath osvojio je drugo mesto na globalnom takmičenju u Kembridžu, dok tek očekujemo rezultate i plasman u 2021. godini ovogodišnjeg lokalnog pobednika - Baby FM - apostrofira doktorka.

Internacionalna telekomunikaciona unija - ITU, agencija Ujedinjenih nacija za IT, dodelila je ove godine priznanje Health Tech Labu kao Ecosystem Best Practice 2020. Ova nagrada podržava širenje Health Tech Lab modela i mreže u druge zemlje u razvoju (zemlje Afrike, Azije, Južne Amerike) kroz mentorstvo i finansije razvijenih zemalja Evropske unije, Izraela, Amerika, Engleske i drugih.

Znam da mogu

Kampanja „Znam da mogu“ sprovodi se u okviru Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva pokrenutog od strane Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj. Kampanja za cilj ima promociju ovog i sličnih uspeha srpskih preduzetnica, ali i ohrabrivanje žena da pokrenu sopstveni biznis i ostvare svoje preduzetničke zamisli.

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja