VUČIĆ O KINESKOJ VAKCINI: Najlakša je za čuvanje i primenu, ali je i najskuplja!
Foto: Kurir

Zahvalio kineskom predsedniku

VUČIĆ O KINESKOJ VAKCINI: Najlakša je za čuvanje i primenu, ali je i najskuplja!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se u masovnu vakcinaciju nije moglo ući dok nismo dobili veće količine vakcina, a da se za to stvaraju uslovi tek sada sa dolaskom kineske vakcine.

On je na novinarsko pitanje o masovnoj vakcinaciji napomenuo da tek sada i u Evropi počinje masovna vakcinacija.

"O masovnoj vakcinaciji može se govoriti kada imate vakcinu za pola miliona ljudi, i to se ne može raditi sa 70.000 Fajzerove vakcine, tako da se čekalo da dobijemo veću količinu vakcina", precizirao je Vučić.

On je naveo da je trebalo da stigne i 500.000 ruske, ali da za sada treba da stigne 200.000 plus 50.000 doza ruskih vakcina. Tokom februara će biti ubrzana i nabavka Fajzerovih vakcina, a kasnije i AstraZeneke.

On je ponovo zahvalio Kini na vakcinama i objasnio da je u pitanju dobra, tradicionalna vakcina koja je najlakša i za čuvanje i primenu, ali je i najskuplja.

Predsednik je naglasio da je vakcina spas i život.

Zahvalio je kineskom predsedniku, a posebno, jer smo vakcinu kupili po značajno nižim cenama.

"NIje me bilo sramota da molim, jer smo se ponašali racionalno", kazao je Vučić, i dodao da je molio kineskog predsednika i za još milion doza vakcina.

On je najavio da preko Poljske treba da stigne 800.000 vakcina AstraZeneke, a razgovara se direktno i sa Džonson i Džonson, kao i sa Modernom koja bi se očekivala na jesen kada će uslediti drugi krug vakcinacije koji je veoma značajan, jer će i tada to biti spas za nastavak života.

Kako je rekao, sada se može ići i na vakcinaciju kroz Kovaks sistem, a istakao je i da za zdravstvene radnike ima dovoljno vakcine.

Vučić je napomenuo i da bismo završili već sada dobar deo vakcinacije da nije bilo besmislenih kampanja protiv vakcinacije, zbog čega nismo prihvatili da uđemo u treću fazu ispitivanja sa Kinom.

"Moguće da i sam nisam imao hrabrosti da preduzmemo taj korak i da kažu da smo pokusni kunići i da se iživljavamo na ljudima", napomenuo je.

"Tako da smo kinesku i rusku uvezli tek kada su i jedna i druga velika zemlja registrovale te vakcine i prošli sve faze", istakao je predsednik.

sednica za vakcinaciju
foto: Kurir

Ministarka Darija Kisić Tepavčević je na pitanje da li se odustalo od prvobitnog plana Insituta Batut za prioritete u vakcinisanju rekla da ništa nije slučajno i da su se prioriteti utvrđivali na osnovu planiranih isporuka i raspoloživih vakcina.

"Sada smo proširili koncept na masovnu vakcinaciju, jer imamo veće raspolozive vakcine, pa osim prioritetnih grupa to može da učioni i opšta polulacija'.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da su u svetu samo Izrael i Ujedinjeni arapski emirati imaju masovnu vakcinaciju, prvi sa Fajzerovim, drugi sa kineskim vakcinama, a da najveći broj zemalja još nema nijednu vakcinu.

"Ponosna sam što Srbija na incijativu Aleksandra Vučića može da pomogne i regionu", dodala je Brnabić.

sednica za vakcinaciju
foto: Kurir

Ona je dodala da se masovna vakcinacija u Kini ne može porediti sa drugima, jer je u pitanju ogromna zemlja, ali da je Srbija razgovarala sa Izraelom o njihovim iskustvima i da ćemo pokušati da repliciramo taj sistem.

Primetila je da mnoge zemlje nemaju ni informacione sisteme kao mi, jer sada možemo da pratimo svaku bočicu, a i dalje ćemo se truditi da budemo među prvima.

Premijerka je precizirala i da je Srbija jedina u svetu dobila i platila kinesku sinofarm vakcinu.

Zahvalila je Kini na odličnim uslovima i dodala da to potvrđuje čelično prijateljstvo te zemlje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track