Najnovije vesti

PAJTOS SA KRIMINALCIMA: Tajna Dakinog susreta s vođama podzemlja u beogradskom hotelu
Foto: Printscreen

Veliko istraživanje Kurira (6. deo)

PAJTOS SA KRIMINALCIMA: Tajna Dakinog susreta s vođama podzemlja u beogradskom hotelu

Politika
09:45h

Miodrag Davidović je, kako bi jačao svoj uticaj, dugi niz godina prao pare za račun kriminalnih klanova i obezbeđivao sebi prostor za šverc cigareta, nafte i oružja

Da bi očuvao i jačao svoj uticaj na politička zbivanja, kontroverzni crnogorski moćnik Miodrag Daka Davidović ulazio je u konspirativne i mahom nelegalne biznis kombinacije, za koje mu je bila potrebna i podrška podzemlja. Kako ukazuju raspoloživi operativni podaci, uz šverc oružja, cigareta i nafte, Davidovićeva specijalnost dugi niz godina je i pranje para stečenih takvim ilegalnim aktivnostima, ali i pranje novca za račun pripadnika organizovanog kriminala.

Uhvaćeni sastanci

Svestan da je bezbednosno interesantna osoba, Davidović je na sve načine pokušavao da sakrije tragove koji ga vode do najuticajnijih ljudi kriminalnih klanova pre svega u Crnoj Gori i Srbiji, ali i širom regiona. Ipak, neki od tih kontakata su uhvaćeni. Tako saznanja iz bezbednosnih krugova govore da je Daka tokom 2020, dok je živeo u jednom poznatom beogradskom hotelu, ostvario kontakte s pripadnicima kriminalnih grupa u Srbiji. Službe su zabeležile Davidovićev susret u ovom hotelu sa trojicom neidentifikovanih muškaraca, od kojih je jedan izgledom odgovarao jednom od glavnih logističara „kavačkog klana“ na teritoriji Srbije.

Lažne evidencije

Prema operativnim podacima, posrednik u ovom kontaktu Davidoviću je bio Zdravko Kosanović, jedan od njegovih najbližih poslovnih saradnika u poslovima nabavke i izvoza oružja. Od 2014. njih dvojica su uključeni u brojne poslovne aranžmane u trgovini naoružanjem i vojnom opremom, mahom sa zemljama koje se nalaze pod embargom UN. Kako saznajemo, Kosanović je u poslednje vreme posebno angažovan da Davidoviću ugovara i organizuje sastanke s akterima koji su uključeni u ovakve poslove.

Bezbednosne službe su otkrile da je Davidović svoje hotelske sastanke sa bezbednosno interesantnim ljudima pažljivo organizovao. Prema tim saznanjima, prilikom rezervacije apartmana za potrebe njegovih kontakata Davidović je povremeno koristio lična dokumenta pripadnika svog obezbeđenja Slađana Čabrila, državljanina BiH, da imena njegovih poslovnih saradnika ne bi ušla u evidenciju hotela. Najčešće je sam plaćao troškove ovih konspirativnih sastanaka u hotelskim apartmanima.

Miodrag Daka Davidović
foto: Damir Dervišagić

Pokušaj ubistva

Snajper ispred poznatog hotela

Miodrag Daka Davidović bio je u fokusu javnosti u decembru 2019, godine kada je preživeo pokušaj ubistva snajperom. Sve se dogodilo u poznatom beogradskom hotelu i to dok je sedeo s vladikom Joanikijem. Na Davidovića je pucano iz automobila i bio je pogođen u šaku.

Ekipa Kurira

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...