Vulin traži od Euleksa obnavljanje istrage o Goraždevcu
Foto: Zorana Jeftić

Godišnjica zločina

Vulin traži od Euleksa obnavljanje istrage o Goraždevcu

Politika -
Nije moguće graditi klimu poverenja i ići ka održivom i trajnom rešenju a da počinioci zločina nad Srbima uvek ostanu nekažnjeni, istakao je Vulin.

BEOGRAD - Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin pozvao je Euleks da ponovo otvori istragu i pronađe počinioce i odgovorne za zločin u Goraždevcu, ocenivši da je neshvatljivo da posle toliko godina nije pronađen nijedan osumnjičeni i da niko ne bude osuđen.

"Pozivam Euleks da obnovi istragu koju je prekinuo zbog nedostatka dokaza, jer koji je više dokaz potreban od ubijene mladosti u reci Bistrici. Pozivam Euleks da ponovo otvori istragu i da na taj način bar pokuša da ponovo ostvari poverenje koje je tako temeljno izgubio u srpskoj zajednici", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, otkako je na Kosovo i Metohiju došla međunarodna zajednica porodice ubijenih Srba čekaju pravdu.

"Čak i da se pronađu njihove ubice to bi bila mala, za toliki bol i patnju, ali bar neka uteha" rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima ubice stalno izmiču i ostaju daleko od domašaja pravde.

On je ocenio da je potpuno neshvatljivo da prođe devet godina i da se ne nađe nijedan osumnjičeni, ni jedno ime, i niko ne bude osuđen za taj zločin.

Nije moguće graditi klimu poverenja i ići ka održivom i trajnom rešenju a da počinioci zločina nad Srbima uvek ostanu nekažnjeni, dodao je Vulin.

"Tražim od međunarodne zajednice da preuzme odgovornost za sve što se dešava na Kosovu i Metohiji i da obezbedi isti standard u očuvanju ljudskih prava za sve koji tamo žive kao što ih ima i za državljane svojih zemalja. Ako su preuzeli odgovornost za sve što se dešava onda moraju tu odgovornost i da nose", poručio je on.

U Goraždevcu kod Peći 13. avgusta 2003. albanski ekstremisti su iz zasede na obali reke Bistrice na kupanju ubili dva srpska dečaka, a ranili još četvoricu.

Hicima iz vatrenog oružja iz šipražja ubijeni su Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (13), a teško su ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track