Tahiri: Nema pregovora dok se ne sprovedu sporazumi

Tahiri: Nema pregovora dok se ne sprovedu sporazumi

Politika -
Šefica kosovske delegacije odgovornost za nesprovođenje dogovora prebacila na Srbiju i EU

PRIŠTINA - Šefica kosovske delegacije u dijalogu Beograda i Prištine Edita Tahiri danas je rekla da predstavnici institucija Kosova neće pristati na nastavak razgovora pre sprovođenja svih do sada postignutih sporazuma, pre svih sporazuma o integrisanom upravljanju granicom. Ona je na konferenciji za novinare u Prištini odgovornost za nesprovođenje dogovora prebacila na Srbiju i EU, za koju je navela da ne vrši pritisak da se potpisani dogovori sprovode.

Tahiri, koja je i zamenica kosovskog premijera, navela je da je od sedam samo jedan sporazum u celosti ostvaren - onaj o reciprocitetu, i ocenila da Srbiji za sprovođenje sporazuma nedostaje politička volja. "Glavna odgovornost za neostvarivanje sporazuma je na Srbiji, koja je i ovog puta u dijalogu upotrebila logiku dvostrukih standarda, o navodnoj verbalnoj spremnosti za tehničke sporazuma, ali je s druge strane iskazana njena politička nespremnost da ispuni obaveze koje je preuzela", kazala je Tahiri.

Prema njenim rečima, odgovornost za nesprovođenje sporazuma je i na EU jer je garant njihovog ostvarivanja. "Zato mislim da posrednik treba da vrši svoj uticaj i EU ima izraziti uticaj, zato što su evropske integracije cilj obeju država, kako Kosova tako i Srbije", rekla je Tahiri. Ona nije jasno kazala da li će sever Kosova biti tema razgovora u dijalogu Beograda i Prištine, kao što nije bila dovoljno jasna da li će voditi pregovarački tim Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track