RAT PROTIV MAFIJE! GORAN PAPIĆ PAO ZBOG SARADNJE S KRIMINALCIMA: Vratio blindirano vozilo klanu Velje Nevolje
Foto: Zorana Jevtić, screenshot

UHAPŠEN BIVŠI ZAMENIK NAČELNIKA SBPOK

RAT PROTIV MAFIJE! GORAN PAPIĆ PAO ZBOG SARADNJE S KRIMINALCIMA: Vratio blindirano vozilo klanu Velje Nevolje

Politika -

Goranu Papiću određeno zadržavanje od 48 sati, tereti se za trgovinu uticajem, odnosno da je u aprilu 2020. zahtevao da se osobi koja je u pritvoru vratio auto. Preti mu do osam godina zatvora.

Goran Papić, bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), uhapšen je juče po podne u Beogradu! Papić, kome je određeno zadržavanje od 48 sati, tereti se za trgovinu uticajem - on je, naime, 15. aprila 2020. zahtevao od kolega da se osobi koja je u pritvoru odmah vrati blindirano vozilo (koje mu je prethodno oduzeto), što je i učinjeno. Iako zvanični organi nisu saopštili za koju je to kriminalnu bandu Papić urgirao, kako Kurir saznaje, u pitanju je grupa Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja.

Posredovao

Hapšenje su izveli pripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

- Pripadnici MUP, Sektora unutrašnje kontrole su po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uhapsili G. P. (1980), bivšeg policijskog službenika UKP, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovine uticajem. Kako se sumnja, on je 15. aprila 2020, koristeći svoj položaj rukovodioca SBPOK, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca u PU za Grad Beograd da se osobi koja je sada u pritvoru odmah vrati blindirano vozilo koje je od nje tada privremeno oduzeto - navodi se u saopštenju policije, kao i:

- Istoga dana vozilo mu je vraćeno. G. P. je određeno zadržavanje od 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Radio za „svoje ljude“

Informaciju o delu za koje se sumnjiči Papić, kao i o zadržavanju, iznela je juče i portparolka Višeg javnog tužilaštva Ivana Rakočević. Preti mu kazna zatvora od jedne do osam godina.

Međutim, kako saznaje Kurir od izvora bliskih istrazi, postoji sumnja da je Papić, pored navedenog, sabotirao i tužilaštvo, i to tako što ih nije obaveštavao o istragama i merama na kojima su bili članovi određenih kriminalnih klanova. To je, kako se sumnja, radio u interesu „svojih ljudi“, odnosno suprotstavljenog klana.

Papić je bio visokopozicionirani službenik MUP u vreme dok je na čelu ovog resora bio Nebojša Stefanović, sadašnji ministar odbrane. Nedugo pošto je Stefanović imenovan na novu funkciju, MUP je napustio i Papić. Bio je blizak saradnik Dijane Hrkalović, nekadašnje državne sekretarke MUP, o čemu svedoče i njihove zajedničke fotografije.

Dijana Hrkalović, Dijana Hrkalovic
foto: screenshot

Veljko Belivuk je, zajedno sa nekoliko saradnika, uhapšen zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je počinila teške zločine, uključujući i likvidacije suparnika.

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović nije iznenađen hapšenjem Papića i ocenjuje da je to samo početak otkrivanja veza Belivuka s policijskim krugovima.

- Sigurno je da je Belivuk imao svoje ljude u policijskim krugovima, i to na ozbiljnim pozicijama, a koji su mu bili podređeni. Doći će se, siguran sam, i do pojedinaca iz samog vrha policije koji su sarađivali s njim - smatra Nicović.

Pribavili korist

I dekan fakulteta bezbednosti Edukons Miroslav Bjegović za Kurir poručuje da ne čudi privođenje bivših funkcionera, pojedinaca, prvenstveno MUP i SPBOK.

- Da je ova državna institucija radila i reagovala po moralnim, zakonskim i profesionalnim načelima, ne bi u Srbiji raspravljali o ovim bezbednosnim problemima, ali u ovom slučaju država treba beskompromisno i pravno da reaguje i sve one koji su se ogrešili o zakone i profesiju, pritom sebi pribavili nezakonitu korist, da stavi iza rešetaka - izričit je Bjegović.

Luksuzan život policijskog službenika

PAPIĆ U „FERARIJU“ OD 400.000 EVRA

Goran Papic
foto: Instagram Printscreen

Upravo je Goran Papić osoba koja se slikala u besnom „ferariju“ od 400.000 evra, o čemu je pre nekoliko meseci govorio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saznaje Kurir. Predsednik države je tada, u novembru prošle godine, poručio da će Srbija pobediti mafiju.

- Nije problem samo u sukobu dva klana nego u tome što su uključili neke ljude iz državnog aparata. Nadležni organi rade svoj posao. Za neke ljude sam već dobio informacije. Znate, kad se ljudi slikaju u vozilima od po 400.000 evra, a rade u državnoj službi, morate da se zapitate odakle to, ko je to dao i za šta. Ti mafijaši ne mogu da postoje bez nekoga u državnom sistemu - kazao je tada Vučić.

Razvojni put Gorana Papića

OD KONOBARA DO VISOKOG FUNKCIONERA SBPOK

Dolazak Gorana Papića u MUP te 2015. odmah je izazvao kontroverze. Reč je o čoveku koji pre toga nije imao nikakvih dodirnih tačaka sa policijom. Prema nekim pričama, i njegova fakultetska diploma je upitna, a nikad nije završio čak ni kurs policijske obuke. Karijeru je počeo kao konobar u porodičnom restoranu. Prvo radno mesto u MUP mu je bilo u Odeljenju za poslove bezbednosti pri kabinetu ministra policije, a pominjalo se i da je radio u Odeljenju za opservaciju i dokumentaciju i u Službi za specijalne istražne metode, da bi na kraju završio u SBPOK. Papić je u okviru sistema MUP brzo napredovao u karijeri. Goran Papić je brat biznismena Aleksandra Papića. Poznati beogradski ugostitelj Aleksandar Kajmaković, zvani Aca Bosanac, rekao je u policiji da je na predlog Slaviše Kokeze, predsednika Fudbalskog saveza Srbije, s njim i Nebojšom Stefanovićem, tadašnjim ministrom policije, otvorio restoran „Temperament“. Kajmaković je kazao da ga je Stefanović tada uputio na Aleksandra Papića, svoju osobu od poverenja.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: Zorana Jevtić, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja