SRBIN VUČIĆ JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ NAŠE IDEJE VELIKE ALBANIJE: Salji Beriša priziva novi KRVAVI SUKOB na Balkanu
Foto: Profimedia

provokacija

SRBIN VUČIĆ JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ NAŠE IDEJE VELIKE ALBANIJE: Salji Beriša priziva novi KRVAVI SUKOB na Balkanu

Politika -

Nekadašnji albanski premijer Salji Beriša smatra da je ujedinjenje lažne države Kosova i Albanije neizbežno.

- Nacionalno ujedinjenje Kosova i Albanije je neizbežno. Ideja "nacionalnog jedinstva" kao ideja vodilja i ideal diktirana je s jedne strane najvećim evropskim istorijskim nepravdama prema Albancima i podelom njihovih zemalja u kojima su svuda bili etnička većina. Dakle, to je ideja koja se pojavila i konkretizovala tokom kasnih sedamdesetih godina u jeku napora velikih sila tog vremena da poreknu postojanje albanske nacije, unište je i podele njene zemlje - ističe Beriša koji dodaje da se ideja o promeni granica pojavila 2013. dolaskom Edija Rame na vlast u Albaniji.

Nekadašnji albanski premijer za albanske medije objašnjava kako je došlo do "oslobađanja" Kosova.

- Albanci na KiM prešli su iz mirnog otpora u oružani gerilski rat. NATO je svojim vazduhoplovstvom omogućio oslobađanje Kosova. Albanci u Severnoj Makedoniji uspeli su pretnjom oružjem da diktiraju Ohridski sporazum. Albanci u Crnoj Gori imali su ključnu ulogu u nezavisnosti Crne Gore - kaže Beriša.

Smatra da je to bio "izuzetan napredak" u pravom smeru konačnog rešenja albanskog pitanja.

- Sada se mora imati na umu da su uprkos fundamentalnoj ulozi Albanaca u ovim procesima, njihovi glavni akteri, koji su definisali te procese, bili naši međunarodni prijatelji i partneri. Dakle, princip partnerstva i lojalnosti ne dozvoljava jednostrane odluke ili postupke Albanaca prema međunarodno utvrđenom statusu i uz njihovo odobrenje sankcionisano međunarodnim aktima i sporazumima i zakonima - rekao je Beriša.

Veruje da će uz pomoć međunarodnih faktora doći do realizacije te ideje.

- Za potpunu realizaciju nacionalnog jedinstva zahteva se prvo potpuno razumevanje naših glavnih saveznika, ali takođe i oslobađanje naših suseda od albanofobije. Potrebna su i svedočenja Albanaca pred međunarodnom zajednicom da će ovaj proces dati konsolidaciju mira i stabilnosti u regionu. Ali ovde želim da dodam da ideju nacionalnog jedinstva promoviše i favorizuje glavni neprijatelj ove ideje, veliki Srbin Vučić, svojim negiranjem nezavisne države Kosovo i svojim teritorijalnim zahtevima koji podstiču rat. Stavovima koji se u potpunosti zasnivaju na doktrini o srpskoj veličini, Vučić neguje novu konfrontaciju između Srba i Albanaca, koja bi se uprkos svemu završila pobedom Albanaca nad srpskim agresorom - zaključuje Beriša.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track