Najnovije vesti

VUČIĆ NA POTPISIVANJU SPORAZUMA AKCIONOG IPA PROGRAMA: Od EU 86 miliona evra, u nedelju idem u Brisel, teški dani za Srbiju
Foto: TV Pink Printscreen

važan dan

VUČIĆ NA POTPISIVANJU SPORAZUMA AKCIONOG IPA PROGRAMA: Od EU 86 miliona evra, u nedelju idem u Brisel, teški dani za Srbiju

Politika
14:13h

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici potpisali su danas, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, Finansijski sporazum za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu.

- Dobili smo 86 miliona evra bespovratne pomoći EU, i hvala što su izdvojili sredstva za Srbiju. Ovde je reč o sredstvima koja se namenski troše za projekte koji su unapred dogovoreni i to su oni koji su od razvoja i napretka obrazovanja, preduzetništva, do napretka u oblasti vladavine prava, energetike, zaštite životne sredine - rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da nije zadovoljan naporima koji su ulagani u oblasti vladavine prava ali da se stvari menajuju.

- Verujem da ćemo moći da doprinesemo stvaranju boljih uslova u budućnosti - kazao je on. 

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Printscreen

Predsednik se još jednom zahvalio evropskim prijateljima i istakao da je EU najveći donator i investitor.

- Ići ćemo u Brisel to je važno, važno je da se borimo za kompromisno rešenje i da suštinski rešimo probleme. Za tango je potrebno dvoje, da li ćemo uspeti ili ne, ne zavisi samo od nas - istakao je Vučić govoreći o dijalogu sa Prištinom i predstojećim razgovorima u Briselu.

Posle potpisivanja sporazuma najpre se obratila ministarka Joksimović.

- Danas smo potpisali 86 miliona evra nepovratne pomoći - rekla je ministarka Joksimović.

Ona je navela da najveći deo podrške, čak 45 miliona evra, ide usektor zaštite životne sredine i ostvarivanje ciljeva zelenog dogovora, između ostalog za prikupljanje i prečišćvanje otpadnih voda u Čačku, Sokobanji, Loznici, a 17 miliona za podršku konkurentnosti, pre svega manje razvijenim opštinama u Srbiji.

- Važna stvar je i milion evra za podršku za pristupačnost javnih objekata, za osobe sa invaliditetom i slabom pokretljivošću.

Posle potpisivanja obratio se i Sem Fabrici.

- Paket se fokusira na životnu sredinu i važno je da se radi na žitotnoj sredini i pitanju klime. Posebno u oblastima gde je potreban ekonomski rast. Govorimo o konkretnim projektima, pristupanje EU nije apstraktan proces, to je nešto što se dešava svakog dana, drago mi je što je predsednik Vučić zamolio sve ambasadore i mene da imamo zajednički razgovor naročito pred posetu Briselu - rekao je Fabrici.

Drugi deo IPA programa iznosi 122,37 miliona evra za koji je EU izdvojila 86,06 miliona evra bespovratnih sredstava dok će ostatak, odnosno 36,31 milion evra biti obezbeđen kao nacionalno su-finansiranje.

Novac koji je današnjim potpisivanjem obezbeđen opredeljen je za podršku sektorima zaštite životne sredine, energetike, unapređenja konkurentnosti, pristupačnosti javnih objekta, ali i za podršku EU za sprovođenje reformskih aktivnosti u procesu evropskih integracija i refundaciju budžetskih troškova učešća u programima EU poput programa Cosme, Horizont 2020.

Opredeljni novac je podeljen u tri velike celine, od kojih je jedna demokratija i upravljanje, što uključuje Instrument za evropske integracije i podršku učešću Srbije u programima EU, kao što su Erasmus + program za obrazovanje, Horizont 2020 namenjen istraživanju i inovacijama i "Cosme" za preduzetništvo.

Ukupna vrednost ovog bloka programa je 14,5 miliona evra.

U okviru bloka o zaštiti životne sredine, merama vezanim za klimatske promene i energiji, postoje dve komponente, a prva je veliki program od 45,55 miliona evra za sektor zaštite životne sredine.

Time će se obezbediti izgradnja kapaciteta za institucije uključene u upravljanje projektima namenjenim zaštiti životne sredine i omogućiti regionalni monitoring vodnih područja Dunava, Save i Morave, kao i bolje praćenje kvaliteta vazduha u celoj Srbiji.

Izgradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za gradove Loznica, Čačak i Sokobanja, a kao deo podrške, planirana je i podrška nacionalnim institucijama koje će operativno upravljati novosadskim regionalnim sistemom upravljanja otpadom.

Veliki deo sredstava posvećen je sprovođenju inicijalnih akcija planiranih u kontekstu Zelene agende.

Drugi deo ovog bloka je podrška Regionalnom programu za energetsku efikasnost koji je posebno namenjen za finansiranje projekata u Srbiji, u vrednosti od devet miliona evra.

Veliki blok programa od 17 miliona evra posvećen je sektoru konkurentnosti, u okviru EU plana za ekonomski oporavak od posledica izazvanih kovidom-19.

Očekuje se da će ova podrška omogućiti unapređenje ekonomskog rasta u ciljanim opštinama, kao i poboljšanje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije, te nadogradnju turistickih/kulturnih objekata i unapređenje veština i sposobnosti zainteresovanih strana kao deo primene Strategije razvoja turizma Srbije.

Za realizaciju IPA program za 2020. godinu Evropska unija je ukupno opredelila 156,26 miliona evra bespovratnih sredstava i to iz dva dela.

Vrednost prvog dela IPA programa iznosi 72,45 evra od čega 70,20 miliona evra predstavlja doprinos EU dok nacionalno su-finansiranje iznosi 2,25 miliona evra.

Za prvi deo IPA programa za 2020 godinu Finansijski sporazum je potpisan 29. maja 2020. godine.

Vučić: U nedelju putujem u Brisel, važni dani za Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da u nedelju, 25. aprila putuje u Brisel, gde će razgovarati sa zvaničnicima Evropske unije, a da se nada da će u maju biti nastavljen dijalog sa Prištinom.

Vučić je rekao da će već u nedelju, po dolasku u Brisel imati nekoliko sastanaka, dok ga u ponedeljak očekuju susreti sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, poseban prijem i dug sastanak kod Žozepa Borela, kao i prijem kod predsednice EK Ursule fon der Lajen.

Razgovaraće i sa specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, komesarom za pridruživanje Oliverom Vahreijem, kao i predstavnicima EP, ali i drugih institucija iz Brisela.

- Biće naporni dani za nas, ali verujem važni za Srbiju - rekao je Vučić.

Predsednik je poručio i da očekuje u maju nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu. Nakon toga, dodaje, očekuje, takođe u Briselu, sastanak celog Zapadnog Balkana.

- Mnogo puta ići ćemo u Brisel u naredne tri do četiri nedelje", kazao je Vučić.

On je rekao da, naravno, neće biti jednostavno i lako po svim pitanjima, posebno u dijalogu.

- Ali važno je da pokazujemo odlučnost, borimo se za rešenje, da ne ulazimo u dijalog radi ispunjenja formalnih uslova, već da ne ostavimo probleme našoj deci - naglasio je Vučić.

Za tango, kaže, potrebno je dvoje, i podvukao da uspeh ne zavisi samo od nas. Vučić je najavio da će narednih dana biti važnih događaja, otvaranja bitnih fabrika, deonica auto-puteva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...