Najnovije vesti

MINISTAR SELAKOVIĆ: Nemački nacisti su bili zgroženi Jasenovcem
Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova

šef srpske diplomatije

MINISTAR SELAKOVIĆ: Nemački nacisti su bili zgroženi Jasenovcem

Politika

BEOGRAD - Nemački nacisti zgražavali su se onim šta su hrvatski nacisti radili Srbima u Jasenovcu i koliko su ih ubili, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković reagujući na izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da su "Srbi ubijani u Jasenovcu, jer su pružali otpor, zbog čega su bili tretirani kao neprijatelji".

"Bombastične izjave i napadi na predsednika Hrvatske bi mogli da donose sitne političke poene i popularnost, ali to nije poenta. Kada stvarno vidimo da li je nešto od ovoga što je Milanović govorio tačno, ali ja sam uveren da nije, jer sam učio, slušao i video istinu, ovakve priče treba da budu ozbiljan motiv, podsticaj svima nama da naučimo što više o čudovišnoj, odvratnoj, nacističkoj državi NDH. Jasenovac je bio mašinerija zla, to je bila mašina, fabrika smrti", rekao je Selaković gostujući na TV Prva.

On je naglasio da su dešavanja tokom Drugom svetskog rata imala pozadinu.

"To je posledica jedne ustaške ideologije, koja je kulminirala u Drugom svetskom ratu. NDH je sprovodila dosledno 'pravilo trećine' - pobiti trećinu Srba, drugu trećinu pokatoličiti, treću proterati. Milanović kaže, 'pružali su otpor'. Ko je pružao otpor? Žene i deca? Starac Vukašin Mandrapa, naš simbol stradanja? Zašto je ubijen Sava Šumanović, jedan od najboljih srpskih slikara? Odsekli su mu jednu, drugu ruku, pa ga ubili. Da ne bi pružao otpor. To je bila politika NDH prema Srbima, koje je, prema ustaškoj ideologiji, trebalo zbrisati sa lica zemlje", izjavio je Selaković.

Srpski ministar je rekao da su ubijanja Srba počela i pre Jasenovca.

"Srbi su ubijani i pre Jasenovca tokom Drugog svetskog rata, bacani u jame, a u Jasenovcu su krenula masovna ubijanja. Kada pratite slučaj Dijane Budisavljević, vidite da je žena primetila jednu stvar - najgori tretman protiv kojih je NDH imala su srpska deca. Jevrejska deca su mogla da dobijaju pakete, srpska nisu mogla ni to. Umanjuju se brojke ubijenih, a specijalni Hitlerov izaslanik u NDH je rekao koliko je ljudi ubijeno", naveo je Selaković.

Za njega je film "Dara iz Jasenovca" kaže ozbiljan i odličan film, iz koga naša deca treba da vide istoriju, jer to ne treba da se zaboravi nikada.

"Ne sme se zaboraviti smrt jedne osobe, a ne nekoliko stotina hiljada ljudi", poručio je Selaković.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...