Najnovije vesti

TAČNO U PODNE

PREDSEDNIK NA OBILAZNICI: Vučić otvorio Sektor 4 obilaznice oko Beograda (VIDEO)

Politika
15:33h

BEOGRAD - Auto-put na obilaznici oko Beograda od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo Brdo, u dužini od 7,7 kilometara, otvoren je danas za saobaćaj, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je tokom obilaska novoizgrađene trake autoputa od Ostružnice do Orlovače najavio da će cela obilaznica do Bubanj Potoka, gde su sada u toku radovi, biti završena za nešto više od godinu dana.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Printscreen

Predsednk je kazao da će onda biti izmešteni kamioni iz centra grada i da će građani imati veliku korist od obilaznice, Takođe, najavio je da će se graditi i nastavak beogadske obilaznica do Pančeva, preko Leštana i Vinče, sa novim mostom na Dunavu.

"Tada će biti završen ceo saobraćajni prsten oko Beogada", naglasio je Vučić i dodao da će onda kompletan teretni saobaćaj biti izmesten iz Beograda.

Dodao je da će država gledati da obezbedi novac za finansiranje i tog projekta.

Otvaranju Sektora 4 obilaznice prisustvovali su ministar građevine Tomislav Momirović, ambasadorka Kine Čen Bo, direktori Puteva Srbije i Koridora Srbije Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamednik gradonačelnika Goran Vesić.

Sektor 4 obuhvatio je radove na izgradnji leve trake autoputa od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača, u dužini od 7,7 km, gde je izgrađena nedostajuća leva traka auto-puta, dva tunela: Lipak i Železnik, kao i tri mosta: most br. 9, 10 i 11, kao i preostali radovi na petlji Orlovača.

1 / 7 Foto: Tanjug Printscreen

Preostaje da se završi gradnja druge trake autoputa od Orlovače do tunela Straževica i da se završi izgradnja obe trake autoputa od Straževice do Bubanj Potoka. U okviru Sektora 4, od Ostružnice do Orlovače, izgrađen je tunel Lipak (leva cev) u dužini od 600 metara i tunel Železnik (leva cev) od 699 metara.

Takođe, izgrađeni su: most 9 od 433 metra, most 10 422 metra i most 11 od 116 metara. Postavljeni su i zidovi za zaštitu od buke u dužini većoj od pola kilometra.

U Srbiji se gradi više nego ikada

U Srbiji se danas gradi ubedljivo više nego ikada, a to je omogućila stabilna finansijska situacija, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je obilaznica oko Beograda ekonomski i ekološki značajan projekat, koji će doprineti boljem životu građana.

"Ponosan sam da se u Srbiji danas gradi više nego ikada. Obični ljudi, kada čuju takve pretenciozne izjave, zapitaju se koliko su istinite i imaju veze sa dnevnopolitičkim trenutkom. Nemaju nikakve. Ovo je vreme kada ubedljivo najviše gradimo", rekao je Vučić. On je rekao da je obilaznica važna ne samo kao rešenje za gužve u Beogradu, već se time kamioni izmeštaju iz centra grada, što je takođe deo Zelen agende. Najavio je da će deo obilzanice do Bubanj potoka biti završen za oko godinu i tri-četiri meseca, ali da onda, kako kaže, predstoje veliki izazovi.

Završena je kompletna izgradnja petlje Orlovača sa pristupnim rampama, kao i petlja Petlovo Brdo sa po dve odvojene kolovozne trake, od Metroa do petlje Orlovača, uključujući i most 24, iznad starog kružnog puta od Rakovice do Železnika.

Kada je reč o Sektoru B5, od petlje Orlovača od tunela Straževica u toku su radovi na izgradnji leve trake autoputa (faza II) uključujuci i novi tunel Straževica (leva cev).

Očekujem da prvi kvartal završimo u plusu

Vučić je izrazio uverenje da će Srbija prvi kvartal i pored očekivanih procena o negativnom rastu, završiti u "plusu", što je kaže, preliminarna procena. "Naše procene za prvi kvartal ispostavile su se, srećom, netačnim. Očekivali smo stopu rasta minus 1,3, kako bismo mogli da do kraja godine ostvarili rast od 6 odsto. Verujem da ćemo svakako biti u plusu, a ne u minusu, čak i za prvi kvartal", rekao je Vučić na svečanosti otvaranja obilaznice. To, istakao je, daje Srbiji fantastičan elan i izvanrednu šansu za brzi napredak. "Raste nam industrijska proizvodnja brže nego što smo očekivali, kao i sektor usluga, građevina isto ide brže od očekivanog. To su fantastične vesti za Srbiju i očekujem da ljudi to osete kroz poboljšanje životnog standarda", rekao je predsednik Srbije.

Na Sektoru B6 u toku su radovi na izgradnji punog profila autoputa od tunela Straževica do petlje Bubanj potok. Inače, cela deonica od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometara sa pristupnim saobraćajnicama.

Vrednost projekta je 227 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma Eksim banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Izvođač radova je kineska kompanija "Power Construction Corporation of China", a podizvođač azerbejdžanski AzVirt i domaće firme. Završetkom radova do Bubanj Potoka biće kompletirano oko 47 kilometara autoputa od Batajnice do Bubanj Potoka. Ranije je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice, sa novim mostom na Savi koji je izgrađen pored starog ostružničkog mosta. Planirana je i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, kada bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara. Tako bi se kompletirao ceo saobraćajni prsten oko Beograda, čime bi se potpuno izmestio teretni saobraćaj iz grada. Beogadska obilaznica je jedan od najznačajnijih projekata, čija je gradnja počela pre više od 30 godina.

Vučić danas sa ambasadorom SAD

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem koji je trebalo da se održi u sredu, odložen je za danas. Sastanak je održan jutros u 10 sati u Predsedništvu.

Vučić danas sa Janezom Kopačem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Evropske unije Janezom Kopačem. Sastanak je predviđen u 9 časova, saopštila je pres služba predsednika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...