00:36

Dačić o nonpejperima, KiM i BiH

MISTERIOZNI DOKUMENTI

NAJEZDA NON-PEJPERA! DAČIĆ I GRUBJEŠIĆ SLOŽNI: Digla se prašina oko BiH, a niko ne pominje uniju Kosova i Albanije

Politika -

Ko stoji iza nezvaničnih dokumenata koji se tiču našeg regiona? Šta se time postiže? Da li je poslednji dokument o KiM bolji za Srbiju i od Ahtisarijevog plana ili je najlukaviji do sada? Da li je ovo početak pritisaka koji dolaze?

Gosti "Usijanja dana" na Kurir televiziji bili su predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić, a iz Vašingtona se javio Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD.

Ivica Dačić
foto: Kurir

"U životu sam video mnogo takvih papira, tako da se ne treba iznenađivati. Oni se tako i zovu da bi se mogli demantovati", počeo je Dačić, pa dodao:

"Tačno je da ovo što je predloženo je bolje od Ahtisarijevog plana, ali je problem što to podrazumeva priznavanje Kosova. Ne mislim da će od ovog papira išta biti, to je samo isprobavanje ko će kako da reaguje".

"Prašina se digla oko opstanka BiH i pripajanja Republike Srpske Srbiji, a niko ne pominje da piše da će se formirati unija Kosova i Albanije".

"Mislim da ovome dajemo preveliku važnost", poručio je Dačić.

Usijanje
foto: Kurir

"Činjenica je da pet članica EU ne priznaje Kosovo. Slažem se sa gospodinom Dačićem, viđali smo i ranije non-pejpere, bilo je i nekoliko njih vezano za Kosovo", nadovezala se Suzana Grubješić.

"Mi smo nekako prepoznali rukopis Angeline Ajhorst, ali nemamo dokaz. Poznajući njen rad, logično mi je, ali ne znači da je tačno", dodala je ona.

"Ako se niko ne javi, evo ja ću da kažem da sam pisala", našalila se Suzana Grubješić.

Suzana Grubješić
foto: Kurir

"Ima mnogo osoba koje bi to mogle da napišu. Nemačka i Francuska se pominju u kontekstu autora zato što se smatra da bi te dve zemlje mogle da preuzmu inicijativu (u dijalogu). Moguće je da se pripremaju platforme za vršenje pritiska na neku od strana. Mi smo u situaciji da ne možemo da nastavimo dijalog u Briselu, a kamoli da dođemo do ovih tema", nastavio je Dačić.

"Autonomija za sever je svakako dobro u odnosu na Ahtisarijev plan, ali nikako nije dobro ono što sledi. I termin, februar 2022, svakako nije realan. Postavljanje veštačkih rokova se pokazalo kontraproduktivno. Čitala sam ocene kosovskih političara, oni kažu da je ovaj non-pejper mnogo dobar za Srbiju i savetuju kosovske vlasti da odbiju. Taj non-pejper će uskoro biti sklonjen u stranu", ocenila je Suzana Grubješić.

Ivica Dačić
foto: Kurir

"Vratimo se godinu, dve unazad. Predsednik Vučić je govorio o kompromisima. Šta je ovde kompromis? Za nas je neprihvatljivo priznavanje Kosova. To se kosi sa našim temeljnim principima. Misle da će nas slomiti davanjem predloga i rokova. Doći ćemo u situaciju da ono čime nas ucenjuju, a to su ti rokovi, izgubi smisao", jasan je bio Dačić.

DAČIĆ: KAFA KAO USLOV ZA DOLAZAK U EMISIJU

"Meni je uslov da dođem u emisiju bio da mi se skuva kafa. Izvinite, došao sam direktno iz Skupštine, gde sam bio od 10 sati", našalio se Dačić.

Upitan zar u Skupštini nema kafe, odgovorio je:

"Ima, ali ja predsedavam".

Ivica Dačić
foto: Kurir

"On ih ponizio zato što je to rekao u Briselu", rekao je Dačić o Kurtijevom odbijanju da nastavi dijalog 11. maja, a nadovezala se Grubješić:

"Bajden je poručio Prištini da mora da bude fleksibilnija".

"Šta Osmani ima da da?", pita Dačić i nastavlja:

"Na Severu su Srbi. Da bi oni sproveli ono što hoće, a to je autonomija Kosova, oni moraju vojnim putem da osvoje Sever".

"Poslednji put kad se Kurti usprotivio Americi, bio je smenjen", rekala je Grubješić, a Dačić dodao:

"Kurti nije čovek Amerike, već Nemačke".

"Ne može da ponavlja da mu je dijalog sa Beogradom na šestom ili sedmom mestu. To može da priča samo svojim glasačima, ali van, ne može", dodala je Suzana Grubješić.

Usijanje, Ivica Dačić, Suzana Grubješić
foto: Kurir

ĐURIĆ IZ VAŠINGTONA: BACANJE PRAŠINE U OČI

"Meni ta priča o non-pejperima deluje kao bacanje prašine u oči kako bi se u drugi plan bacio destruktivni stav Prištine prema dijalogu. S druge strane, vrlo perfirdan pokušaj da se problematizuju svi srpski pokušaji", poručio je ambasador Đurić iz Vašingtona za "Usijanje dana".

Marko Đurić
foto: Kurir

"Moramo da sačuvamo Srbe na Kosovu. Ako ih ne bude, džaba nam non-pejperi i sve ostalo", poručio je Dačić.

Na poziv na nemire Ramuša Haradinaja, Suzana Grubješić je rekla:

"Oni su do sada preživeli sve, pa će preživeti i reči Ramuša Haradinaja".

"Mi smo 2005. u Skupštini odbili Ahtisarijev plan jer je bio prelazno rešenje ka potpunoj nezavisnosti Kosova", podsetila je Suzana Grubješić.

"Taj non-pejper je, pretpostavljam, trebalo da izvrši pritisak na Srbiju, ali i na Prištinu. Ovaj predlog ne zadovoljava naše interese. Mir, mir, pregovori", zaključio je Dačić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track