IGOR SIMIĆ, PREDSTAVNIK SRPSKE LISTE: Osećamo se ugroženije zbog najava iz Hrvatske da će na KiM otvoriti vojni kamp
Foto: Preentscreen YT

pretnja miru

IGOR SIMIĆ, PREDSTAVNIK SRPSKE LISTE: Osećamo se ugroženije zbog najava iz Hrvatske da će na KiM otvoriti vojni kamp

Politika -

Kosovski Srbi se nakon najave iz Zagreba da će na KiM otvoriti vojni kamp osećaju ugroženije nego pre toga, izjavio je danas predstavnik Srpske liste Igor Simić i naglasio da bi to, ako se obistini, od 1999. godine do danas bila najdirektnija pretnja miru i kršenje Rezolucije 1244.

- Najavom otvaranja vojne baze srpski narod se oseća ugroženjje nego što je to bilo dva dana pre - rekao je Simić i naglasio da tu vest ne bi mogao da nazove provokacijom već direktnom pretnjom miru, između ostalog i zato što je reč o dolasku snaga uz koje je srpski narod propatio.

Upravo tako je doživljavaju i Srbi sa KiM, rekao je Simić i dodao da sa druge strane ta najava predstavlja direktno podrivanje svega što državno rukovodstvo Srbije radi svih ovih godina na izgradnji mira, regionalne stabilnosti i stvaranja preduslova za ekonosmkim razvoj na Balkanu što bi išlo u prilog i Bošnjacima i Srbima i Albancima i Hrvatima...

Simić je za TV Pink naglasio da je juče čak 10 gradonačelnika srpskih opština izrazilo protivljenje militarizaciji KiM, dolasku nekakvih hrvatskih vojnih snaga i otvaranju vojnih kampova.

Podsetio je da na KiM žive i oni koji su kroz Bljsak i Oluju bili primorani da napuste domove, i dobro se sećaju kako je srpski narod prošao.

- Hrvati ne mogu da prebole što je Srbija svaki dan sve jača i jača u ekonomskom, ali i vojnom smislu pa su smislili neke igre sa političkim predsavnicima Albanaca kako bi eto demonstirali neku snagu koja se kruni svaki dan - rekao je Simić.

Ponovio je da otvaranje vojnog kampa nije nešto što bi Srbi želeli i nešto što će Srbi tek tako privhatiti.

Dodao je da se SL protivi dolasku 1.000 hrvatskih vojnika i njeni predstavnici su na tu temu već obavili konsultacije sa prdstavnicima međunarodne zajednice na KiM i skrenuli im pažnju da bi to bio gest koji ne doprinosi miru, stabilnosti i da je protivan srpskim insteresima.

- Protivićemo se kroz institucije, a verujem da će nas podržati i naše državno rukovodstvo - rekao je Simić.

Simić je naveo da je otvaranje vojne baze bespotrebno, jer se broj vojnika Kfora smanjuje i naglasio da je neverovatno da dođu snage iz regiona sa kojima je srpski narod propatio i da oni treba da sačuvaju mir, Srbe i srpske svetinje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track