IGOR SIMIĆ, POSLANIK SRPSKE LISTE, ZA KURIR: Najugroženija grupa u Evropi su Srbi s Kosova i Metohije!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

POLITIKA

IGOR SIMIĆ, POSLANIK SRPSKE LISTE, ZA KURIR: Najugroženija grupa u Evropi su Srbi s Kosova i Metohije!

Politika -

Ekstremni stavovi koji dolaze od političke elite u Prištini govore da oni nisu spremni za istinski dijalog niti za pronalaženje kompromisnog rešenja

Srbi na Kosovu i Metohiji su najugroženija etnička grupa na tlu Evrope u 21. veku, ocenjuje u intervjuu za Kurir poslanik Srpske liste Igor Simić. Upozorava da su Srbi u južnoj srpskoj pokrajini svakodnevna meta napada, te da naš narod bukvalno getoizuju.

Sve su učestalije pretnje o stvaranju "velike Albanije", pa je tako pre samo nekoliko dana Fidan Ademi, saradnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija, poručio da će do toga doći bilo referendumom, bilo puškom.

- Ovakve izjave su apsolutno neprihvatljive i njima se podižu tenzije sa nesagledivim posledicama po život ljudi na prostoru Kosova i Metohije. Isto tako, lično nisam iznenađen što ovakve izjave dolaze od članova Samoopredeljenja, jer je, kao što je opšte poznato, ujedinjenje sa Albanijom deo njihovog političkog programa.

Igor Simić
foto: Beta/Igor Majstorović

Smatrate li da za takvu retoriku i stavove Priština ima podršku Zapada i EU?

- Ne bih da govorim u tuđe ime, ali o tome ipak najbolje govore sami predstavnici Zapada i EU, koji nisu reagovali na ovakvu očiglednu pretnju miru i ratnohuškački stav neodgovornih albanskih političara. Ćutanje znači prihvatanje i dela odgovornosti za eventualne posledice ovakvih izjava.

Prethodno se dogodio još jedan u nizu incidenata, kada su, po svemu sudeći Albanci, iz čistog mira napali flašama dvojicu mladića srpske nacionalnosti. Koliko su takvi incidenti česti i šta govore o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji?

- Srbi na Kosovu i Metohiji su najugroženija etnička grupa na tlu Evrope u 21. veku. Getoizacija našeg naroda, nametanje istine po meri većinskog naroda, ali i svakodnevni napadi na Srbe, našu Srpsku pravoslavnu crkvu i imovinu našeg naroda potvrđuju da je naš narod u izuzetno teškoj situaciji. Posebno jer su napadi svakodnevni, a reakcije nadležnih organa izostaju.

I novoizabrana predsednica Kosova Vljosa Osmani je u svom prvom govoru nakon izbora poručila da je mir moguć tek kada se Srbija pokaje i izvini. Deluje li vam da ima realno prostora za bilo kakav dijalog i normalizaciju odnosa u ovakvim uslovima?

- Ekstremni stavovi koji dolaze od političke elite u Prištini govore u prilog činjenici da oni nisu spremni za istinski dijalog niti za pronalaženje kompromisnog rešenja koje bi značilo korak u budućnost srpskog i albanskog naroda. Jednostavno, na ispruženu ruku predsednika Aleksandra Vučića i nameru da se dijalogom na Balkanu ustali mir i gradi budućnost u Prištini reaguju sa odbijanjem, jer nema političke hrabrosti da se iskorači napred.

Foto/Source:Tanjug/Sava Radovanović/ Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track