KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU: Optužbama na račun igumana Save Janjića, Priština prikriva istinu o Dečanima
Foto: Facebook

BESMISLICA

KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU: Optužbama na račun igumana Save Janjića, Priština prikriva istinu o Dečanima

Politika -

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju odbacila je danas kao neosnovane optužbe igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića za ratne zločine i kao pokušaj kosovskih Albanaca da se prikrije istina o ugroženosti tog, jednog od najsvetijih srpskih spomenika.

"Optužbe koje su danas plasirane na račun igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića, pažljlvo su smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti ovog svetog mesta, koje se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga", kaže se u saopštenju Kancelarije.

Ističe se da "takve besmislene optužbe, ne samo da nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti nego su i licemerni pokušaji da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima".

Ukazuje se da od trenutka kada je organizacija "Evropa nostra" svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepleno stanje.

"Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine. Zato su apsurdni pokušaji da se samozvano Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije, kada svakodnevno imamo incidente na terenu o kojima je obaveštena i Evropska unija, kao i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji", navodi Kancelarija za KiM.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je danas istragu protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina, prenosi portal Reporteri.

U toj organizaciji smatraju da treba istražiti ulogu Save Janjića u, kako tvrde, zatočenju civila u manastiru Visoki Dečani tokom rata na Kosovu i Metohiji, za šta, navode, on snosi skoro najveću odgovornost i da nije tačno da je on među manastirske zidine primio Albance da bi ih zaštitio.

Organizacija Evropa nostra uvrstila je manastir Visoki Dečani na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu.

Lideri privremenih institucija samouprave u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti prethodno su uputili pismo toj organizaciji, tvrdeći da taj srpski manastir ne ispunjava kriterijume za listu "Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa", kao i da je izveštaj o manastiru "netačan, pristrasan i neprihvatljiv".

Visoki Dečani jedini je spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom, Kfora, budući da se radi o spomeniku izuzetno velike istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet.

Manastir, koji je kao svoju zadužbinu u 14. veku podigao srpski kralj Stefan Dečanski, a nakon čije smrti je radove nastavio njegov sin car Dušan, upisan je na Uneskovu Listu svetske baštine, dok se od 2006. godine, nalazi i na Uneskovoj Listi ugrožene svet.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track